Bli kvitt kugalskapen

Utvalget av økomat i vanlige butikker er absolutt ikke formidabelt. Vi gir deg en komplett guide til hvordan du finner frem i økojungelen.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Med kugalskap og munn- og klovsyke like utenfor grensen, er mange av oss på jakt etter et mindre helsefarlig alternativ. Det er ennå ikke vitenskapelig bevist at økologisk mat er sunnere, likevel mener mange eksperter at økologisk landbruk har noen klare fordeler, både for natur og mennesker.

Sist uke skrev vi at økologisk mat koster 50 prosent mer enn vanlig mat, les mer om dette i vår pristest.

Ifølge Vinjar Tufte, daglig leder i ØkoProdusentane, er det bare én måte å få prisene ned - og utvalget opp - på økologisk mat.

- Du og jeg må kjøpe mer. Gjør vi det, vil prisene etter hvert bli lavere og utvalget større, sier Tufte.
Stress butikksjefen

Tufte mener det er mulig å forbedre utvalget av økologiske varer i de vanlige butikkene ved å presse butikkene.

Hvor finner du økogrisen?
Hvor finner du økogrisen? Vis mer

- Spør du jevnlig om økologiske varer som butikken ikke har, vil butikkledelsen kanskje oppfatte dette som økt etterspørsel. Etter hvert vil utvalget sannsynligvis øke, sier Tufte.

De flinke butikkene

Ifølge Tufte er det ganske stor forskjell på butikkenes utvalg av økologiske produkter. ØkoProdusentane har laget en liste over de snille og de ekstra snille butikkene.

- Coop Norge er et av de få dagligvarekonsern i Norge som har vedtatt en miljømessig og økologisk strategi. Butikkene har altså et standard utvalg av økologiske varer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Coop Norge består av dagligvarebutikkene Mega, Prix, Obs og S-marked.

Fagkonsulent Liv Solemdal i Norsk Senter for Økologisk Landbruk er enig.

- Coop Norge har tatt den økologiske linjen på alvor, og må betegnes som snilleste gutt i klassen, sier Solemdal.

Vinjar Tufte fremhever også en rekke butikker som har skilt seg ut som spesielt økoflinke. Klikker du på lenken øverst til høyre, får du en oversikt over disse.

Rent økologisk

Helt rene økobutikker har også skutt frem de siste årene. Det finnes totalt 14 Helios-butikker i de største byene. Disse har spesialisert seg på å selge både helsekost og økologisk mat.

Ønsker du fersk økologisk brød, har du tilgang til dette i Oslo og Bergen via bakeriet Godt Brød.

Abonnementssalg

En annen populær måte å handle økologisk på, er å tilknytte seg en abonnementsordning. Via en slik ordning kan du enten hente eller få tilsendt en økologisk pakke direkte fra et økologisk landbruk. Ifølge Morten Ingvaldsen i Debio gir dette billigere varer fordi handelen går utenom de vanlige butikkene.

Hvis du klikker på den nederste av lenkene øverst til høyre, får du en oversikt over hvor i landet du kan bli meldt på en slik ordning.

Gøy på landet

Kanskje du synes at det er hyggelig å ta en tur på landet en gang i blant? Det finnes om lag 1.800 økologiske landbruk i Norge, hvorav de 260 selger varene sine direkte fra gårdstunet.

ØkoProdusentane kan gi deg en komplett oversikt over hvor du finner de økologiske gårdene.

En tur på torget

I byer med et handletorg vil du ofte kunne finne økobønder som selger varene sine på sommeren og høsten. Ønsker du å vite mer om hvor denne handelen foregår, kan du ta kontakt med ØkoProdusentane.