Bli kvitt klamme fingre og tær

Hånd- og fotsvette er et utbredt og ubehagelig problem, men det er hjelp å få.

Vedvarende fot- og håndsvette oppstår ofte i barndommen. Foto: Colourbox
Vedvarende fot- og håndsvette oppstår ofte i barndommen. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du alltid klam i hendene når du skal hilse på noen? Er skoene fuktige etter bruk, og stinker tærne dine mer enn normalt er?

Les også: Slik blir du kvitt tåfis

Ifølge lege Stefan Frafjord på Lommelegen.no skyldes svette hender og føtter vanligvis ikke en sykdom, men det kan være svært plagsomt.

Håndflatene og fotsålene har flere svettekjertler enn noen annen del av kroppen din.

Problemet debuterer ofte i barndommen, og ofte er det en opphopning av problemet i enkelte familier. Svettingen blir normalt verre ved sterke følelser og stress, men opptrer ikke når du sover, skriver Frafjord.

Vanlig behandling

Det finnes ingen ideell behandling. Behovet for behandling avhenger av hvor mye du svetter, hvor mye svettingen innvirker på dine daglige aktiviteter og hvor godt behandlingen virker for deg.

Les også: Flekken du helst vil unngå

Den enkleste og ofte mest foretrukne behandlingen er å påføre en oppløsning med aluminiumklorid i håndflatene og fotsålene.

Strømbehandling (iontoforese) er et annet alternativ og innebærer at en mild elektrisk strøm passerer via rennende vann til huden din. Du må få utlånt nødvendig apparatur. Behandlingen kan gjennomføres hjemme. Den er helt trygg og har en viss effekt.

Illeluktende fotsvette kan skyldes at bakterier spalter fett til smørsyre, og slik fotsvette kan behandles med kaliumpermanganat.

Uvanlig behandling

Personer med alvorlig svetting kan behandles med injeksjoner med botulinum toxin (botox). Behandlingen er imidlertid plagsom, kostbar, må gjentas og utføres bare få steder i Norge.

Les også: Derfor lukter han så vondt

Hvis ingen av behandlingene virker, kan det utføres kirurgi der man kutter nervene som styrer svettingen.

Det sympatiske nervesystemet er den delen av nervesystemet som styrer prosesser i kroppen som menneskets vilje ikke har kontroll over. I brysthulen passerer en «bunt» av disse nervetrådene på hver side av ryggsøylen. Overskjæring av denne bunten i brysthulen kan redusere håndsvette, og plagsom ansiktsrødming.

90 prosent av pasientene blir fornøyde, og effekten er varig.

Bivirkninger som kompensatorisk kroppssvette og Horners syndrom (komplikasjonen som medfører at øyelokket blir hengende ned og pupillen blir konstant smal), krever at operasjonsindikasjonen er streng, og at dette derfor er noe som må nøye vurderes i samråd med fastlegen din og eventuelt en ekspert som utfører inngrepet.