De siste kiloene kan være gjenstridige, men også dem går det an å bli kvitt. Foto: Colourbox
De siste kiloene kan være gjenstridige, men også dem går det an å bli kvitt. Foto: ColourboxVis mer

Bli kvitt de siste kiloene

Har du jobbet lenge for å gå ned i vekt, men sliter med de siste kiloene? Her er løsningen.

Det kan være nokså irriterende når du lenge har hatt en jevn nedgang mot idealvekten - og så stopper alt opp når du bare har noen få kilo igjen.

Klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen skriver klokt om dette i et svar til en bruker på Lommelegen.no. Nettstedet er i likhet med DinSide.no eid av Aller Internett.

Mister både vekt og forbrenning

Det er veldig vanlig at vektnedgangen er raskest i begynnelsen, og at det deretter stopper opp eller at man går litt opp, skriver Andresen. Ukene er ikke alltid like, og det er ikke sikkert at du er på vei oppover igjen.

Les også: Her fyker kaloriene unna

Men etter hvert som vekten går ned går dessverre også som regel forbrenningen ned. For å fortsette vektnedgangen må du derfor spise mindre eller trene mer, slik at du kompenserer for den reduserte forbrenningen.

For å gå ned videre må du med andre ord spise mindre enn du forbrenner, poengterer Andresen. Muskelmasse forbrenner mer enn fettvev, så hvis du greier å være mer fysisk aktiv vil det bli lettere å gå ned i vekt. Det beste er en kombinasjon av styrketrening og kondisjonstrening.

Trene hjemme? Her er de beste treningsapparatene, og et bør du styre unna

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spis ofte nok

Poenget med å spise «lite og ofte» er å holde forbrenningen i gang og unngå så stor sultfølelse at man overspiser. «Småspising» er ikke noe Åse Andresen anbefaler.

For at appetittmekanismen skal fungere, altså at du skal føle deg sulten når du trenger mat og mett når du har fått nok, bør det gå minst tre og maks fire timer mellom måltidene.

Hvis du hele tiden småspiser, selv om det er på noe sunt som en gulrot, kan dette forstyrre appetittreguleringen.

Les også: Fæle fastfood-fakta

Ikke slanking, men endring av livsstil

Det handler om å gjøre livsstilsendringer. Jeg anbefaler ingen spesielle slankekurer eller dietter, skriver Andresen.

Ved mange slankekurer går man som oftest like fort opp igjen. Likheten med alle dietter som fungerer, uansett hva du kutter ut fra kostholdet av mat- og drikkevarer, er at du ender opp med å spise mindre kalorier totalt sett.

Les også: De verste diettene

Du bør derfor finne et sunt, variert og balansert kosthold du kan leve med. Husk at det er lov til å kose seg innimellom; det er hverdagskostholdet som teller. Det er også viktig å ikke gi opp etter perioder med motgang.

Oppskrift på en sunn hverdag

Ideelt sett bør et forslag til kostholdsendringer være individuelt tilpasset, men Åse Andresen har noen generelle råd hun kan anbefale:

  • Før kostdagbok.
  • Spis mer bær, frukt, salat og grønnsaker. De trenger ikke være friske, men kan like gjerne være frosne eller hermetiske. To porsjoner frukt eller bær og tre porsjoner grønnsaker eller salat per dag er minimum. En porsjon er omtrent det du får plass til hånden. Disse inneholder lite kalorier og mye fiber.
  • Spis bønner, linser og erter. Disse inneholder gunstig fiber, er mettende og gir en lav blodsukkerstigning. Bland for eksempel hermetiske brune bønner sammen med karbonadedeig eller i gryteretter.
  • Velg grove kornprodukter og karbohydratkilder med lav glykemisk indeks (karbohydrater som gir en lav blodsukkerstigning) som havregrøt, knekkebrød laget av rug eller havre, havregryn, rugbrød, basmatiris, musli uten tilsatt sukker.
  • Velg magre melkeprodukter som cottage cheese, kesam, lettost samt kjøtt med lite fett. Fisk, soyaprodukter og Quorn er også gode alternativer og inneholder mye protein som er mettende.
  • Vær forsiktig med kaker, kjeks, godteri som sjokolade og potetgull. Nøtter inneholder også mange kalorier selv om de inneholder sunt fett, så begrens inntaket til maks en liten håndfull per dag (som et mellommåltid).
  • Bruk vann som tørstedrikk. Lettbrus, lettsaft, te, kaffe, skummet melk er også ok. Vær forsiktig med juice og nektar selv om det står ikke tilsatt sukker.
  • Spis regelmessig, inkludert frokost! Spis litt hver tredje-fjerde time i stedet for å spise få, store porsjoner.
  • Hvis du drikker alkohol, drikk med måte. Alkohol er kalorrikt og øker appetitten. Sjekk her hvor mye alkohol kan du drikke.
  • Sist, men ikke minst: Planlegg! Ikke gjør matinnkjøp på tom mage og unngå å ha mat, drikke og snacks i huset som ikke bør spises.

Les også: Hvor mye alkohol kan du drikke? Sjekk her: