Dårlig ånde er et vanlig problem, men det er mulig å bli kvitt det. Foto: Colourbox
Dårlig ånde er et vanlig problem, men det er mulig å bli kvitt det. Foto: ColourboxVis mer

Bli kvitt dårlig ånde

Mange vet ikke at munnen deres lukter vondt. Test deg selv her - og få tips mot plagen.

Dårlig ånde forsurer livet både for deg og omgivelsene. Dårlig ånde kan komme av
mange og forskjellige ting, og ifølge lege Ann Cathrin Reichelt på Lommelegen.no er det ikke alltid så lett å finne årsaken.

Les også: Dette gir dårlig ånde

Dårlig ånde er veldig plagsomt for dem som strir med det, og kan være ødeleggende for selvtilliten. Men det er ikke alltid så lett å finne ut at man har dårlig ånde selv.

Selv om du prøver å puste inni håndflaten din er det ikke sikkert at du kjenner om du har dårlig ånde. Grunnen er at nervene som registrerer lukt venner seg til din egen lukt, forklarer Reichelt.

Derfor kan du for eksempel ikke kjenne hvor mye hvitløk andre lukter dersom du selv har spist det, men det er veldig lett å kjenne hvitløkslukt dersom du ikke har rørt det selv.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

Har du dårlig ånde?


Derfor får du dårlig ånde

Dårlig ånde har svært mange årsaker:

I munnen
Den aller vanligste grunnen til dårlig ånde kommer fra bakterier i munn og svelgområdet. Det er alltid bakterier i munnen. Selv den reneste munn huser millioner av bakterier, og under de riktige omstendighetene kan de vokse og trives i munnhulen. Matrester som råtner lukter vondt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Har du vondt i munnen?

Spytt inneholder mange viktige bestanddeler for å bryte ned maten, men det inneholder også bakteriehemmende stoffer som er viktige for at bakteriene i munnen ikke skal få overhånd, skriver lege Ann Cathrin Reichelt.

Alt som gjør munnen tørr kan derfor bidra til dårlig ånde: Tett nese og forkjølelse gjør at du puster mer med åpen munn og tørker ut slimhinnene. Mange medisiner har munntørrhet som vanlig bivirkning. Nervøsitet fører ofte til at vi blir tørre i munnen; noen kan derfor merke at de får mer problemer med dårlig ånde når de er nervøse eller stresset.

På tungen kan det legge seg et belegg av matrester og bakterieplakk som lukter vondt. Dårlig tannhygiene kan føre til dårlig ånde av mange årsaker: Det gir deg lettere hull i tennene og betennelse i tannkjøttet.
Betennelse i munnhulen på grunn av virus, bakterier eller sopp kan gi dårlig ånde.
En sjelden gang kan en ondartet svulst være årsaken til dårlig ånde.

Les også: Har du noe hvitt på tunga?

I halsen og svelget
Halsbetennelse, betente mandler, halskatarr kan alle gi dårlig ånde. I disse tilfellene vil problemet gå over når du er kvitt sykdommen.

Mye av lymfevevet i de øvre luftveiene er litt ujevnt og buklet. Hos noen av oss er mandlene ekstra velutviklet, og det kan danne seg større «søkk» som kalles krypter. I slike lommer og krypter i mandlene kan det ifølge Ann Cathrin Reichelt samle seg matrester. Sammen med bakterier kan dette bli liggende og lukte og smake vondt.

Det kan danne seg hardere gule «propper» av dette som kalles retensjonspropper. Dersom en slik propp tetter igjen krypten fullstendig, kan det bli betennelse i området. Det lønner seg derfor å fjerne dem. Noen har en større tendens til å danne slike propper enn andre, og kan oppleve å måtte trykke ut mange propper i uka.
En sjelden gang kan kan en ondartet svulst være årsaken til den dårlige ånden.

I luftveiene
Hvis du puster mye gjennom munnen i stedet for gjennom nesen, tørker dette ut slimhinnene i munn og svelg og kan dermed gi dårlig ånde. Dersom du har betennelse i bihulene kan dette gi dårlig ånde.
Lungesykdommer som kronisk bronkitt, lungebetennelse eller kronisk obstruktiv lungesykdom kan føre til dårlig ånde.

I mage og tarm-systemet
Halsbrann, sure oppstøt og reflukssykdom kan gi dårlig ånde.
Irritabel tykktarm kan i perioder med økte mageplager gi dårlig ånde.
En svært sjelden gang (og oftest hos eldre) kan utposning av spiserøret føre til dårlig ånde.

Sykdommer og annet som kan gi dårlig ånde
Visse typer mat kan lettere gi dårlig ånde, blant annet hvitløk, rå løk, kål, egg, fettrik mat, melkemat, alkohol og kaffe.
Dersom man slanker seg og er sulten, kan man få en spesiell ånde, minner om aceton (neglelakkfjerner).
Dårlig regulert sukkersyke og kronisk nyresykdom kan føre til dårlig ånde.

Les også: En million har munnsykdom

Slik blir du kvitt dårlig ånde

  • God tannhygiene er et must. Det er viktig å bruke tanntråd.
  • Hold spyttsekresjonen i gang: tygg sukkerfri tyggegummi eller sug på sukkerfrie pastiller.
  • Sunn mat som frukt, grønnsaker og grovt brød gir mindre tendens til dårlig ånde, og motvirker dannelsen av bakterieplakk.
  • Drikk rikelig med vann, både for å holde munnen fuktig, og for å skylle vekk matrester.
  • Sinktabletter kan hjelpe mot dårlig ånde. Dette får du kjøpt uten resept på apoteket.
  • Skyllevann til å gurgle halsen med morgen og kveld får kjøpt uten resept på apoteket.
  • Fjern eventuelle propper i mandel-kryptene.
  • Dersom du har forsøkt alt og fremdeles har dårlig ånde, gå til legen og få en undersøkelse.
Kirurgi:
Dersom årsaken er stadige retensjonspropper i mandlene, går det an å få fjernet mandlene kirurgisk. Dette har vært den vanlige behandlingen tidligere. Imidlertid er mandlene en del av det naturlige immunforsvaret, og de bør ikke fjernes uten god grunn.

Man kan også ved et mindre inngrep gjøre overflaten glattere, bl.a. med laser, slik at matrester ikke så lett setter seg fast. Snakk med legen din om dette.