Bli kvitt bleieutslettet

Bleieutslett skyldes som regel at barnet er blitt liggende lenge med avføring eller svært våte bleier. Som regel blir utslettet bra med omhyggelig rengjøring, lufttørking, god salve og hyppige skift. Litt sol i 10-15 minutter kan hjelpe godt på slike utslett.

La barnet ligge med stumpen bar en god stund etter bleieskiftet. Det styrker huden og er spesielt viktig når det er tendens til sårhet. Dersom barnet stelles før mating, kan man bare pakke det inn i noe sugende eller legge bleien løst på mens det spiser, slik at det får lufte seg imens.

Dersom det ikke er altfor kaldt ute, kan du sette deg langt inne i rommet slik at solen treffer stumpen gjennom et åpent vindu. La resten av barnet være påkledd.
Iblant kan hardnakket bleieutslett skyldes sopp. Da kan man komme til målet med krystallfiolett eller soppmidler. Snakk med helsesøster eller lege.

Velge papirbleier eller tøybleier?
Papirbleier finnes i mange varianter, for gutter og jenter, for bittesmå og for større barn. Praktisk, men dyrt. Dessuten blir bleiene bare fra ett enkelt spedbarn til et skikkelig berg av søppel. Det går med store skoger til å lage papirbleier.

Utgifter til tøybleier er engangsutgift, i tillegg kommer strøm til vask og tørk, såpe og slitasje på vaskemaskin og ikke å forglemme ekstra-arbeidet. Dersom dere velger tøybleier, trenger dere ca. 24 stykker. De finnes både i formet frotté, som tørker langsomt, og i tynn bomull. De fleste foretrekker å bruke engangsinnlegg f.eks. av rispapir innerst mot huden. Da kan avføringen løftes ut. Plastbukser utenpå bleiene holder underlaget tørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sårhet ved bruk av tøybleier kan skyldes at vaskepulveret ikke er helt skyllet ut, eller at det fortsatt er rester av urin eller avføring i bleien. Det unngås om dere følger denne fremgangsmåten: Bæsjebleier renses greit under brusende vann i toalettskålen før de legges i bløt. Ha bøtter med forskjellig farge til tisse- og bæsje-bleier og legg alt i bløt i kaldt vann. Bruk spesielt mildt, flytende middel til vaskingen, ikke enzymer. Bleiene kokes ved 90 C med ekstra skylling uten skyllemiddel.

(Kilde: Mamma for første gang av Gro Nylander, Gyldendal FAKTA. Bearbeidet av mozon.no).