Bli kvitt bananfluer

Det er vanskelig, men fullt mulig å bli kvitt bananfluer. Her er oppskriften.

Fruktfluene formerer seg raskt!
Fruktfluene formerer seg raskt! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kjenner alle til dem: De små ekle krypene som invaderer fruktbollen. De ligger der stille som mus, men med en gang du plukker opp en banan eller tar deg en drue, letter de og virrer rundt i luften. Og uansett hvor mange ganger du prøver å fange dem i hånden din, kommer de seg unna hver gang.

Bananfluene, eller fruktfluene som de også er kjent som, er ofte mest synlige på kjøkkenet om høsten, men kan opptre innendørs hele året. Fluene formerer seg raskt dersom de har tilgang til gjærende frukt, skvetter i tomflasker, søppel og andre matrester.

Men det er mulig å bli kvitt dem, ifølge entomolog Michael Potter ved University of Kentucky, skriver magasinet Redbookmag.com.

De fråtser i maten din

Rydd opp!

Det første du må gjøre, ifølge Potter, er å eliminere steder hvor de liker å formere seg.

Det høres ekkelt ut, men formeringen foregår ofte på ødelagte områder av en overmoden frukt eller grønnsak. Så her er det bare å kvitte seg med de brune bananene og løken som ble kjøpt for seks måneder siden.

Når du har kvittet deg med disse gamle matvarene, bør du vaske andre områder hvor bananfluen trives, som er i området i og rundt søppelbøtten og i tomme brus- og ølbokser og flasker.

Og ønsker du virkelig å ta knekken på dem bør du lage en egen frukt-fluesmekker, råder Potter.

Les også: De bor i matskapet ditt
Frukt og grønt kan gjøre deg syk

Lag et våpen

Legg en trakt i en krukke eller et glass og hell i noen skjeer sidereddik. Bananfluene vil fly ned i dette, men klarer ikke å finne veien ut igjen.

Legg også det du kan av frukt og grønnsaker i kjøleskapet, for dette er ikke noe oppholdssted for bananflua. Det som ikke kan oppbevares i kjøleskapet legges i en fruktbolle, bør dekkes delvis at et håndkle eller tilsvarende.

Bananfluene trives også i potteplanter ifølge Kjerringrad.com. For å fjerne de fra plantene kan du bruke salmiakk i vannet når du vanner plantene.

- Bland en teskje salmiakk med en liter vann. Vann planter og blomster med denne blandingen og du vil bli kvitt problemet med bananfluer. La også jorda bli helt tørr mellom hver gang du vanner. Dette vil gi fluene mindre sjanse til å få nok fuktighet til at det blir et yndet sted å legge egg, sier en innsender.

Les også: Så ekle er vi hjemme

Flere tips

Her er noen flere tips til hvordan du kan bli kvitt de irriterende krypene:

  • Legg alle fruktrester i en bolle, og rydd bort annen mat som står i nærheten. Dekk bollen med cellofan og stikk små hull i plasten. Bananfluene vil gå ned i bollen, men finner ikke veien ut igjen. Tøm bollen langt vekk fra huset eller leiligheten.
  • Lag en brusflaskefelle: Del en brusflaske i to, horisontalt der den begynner å smale inn. Legg noe søtt i bunn og sett på den avkuttede delen – opp ned. Fluene flyr ned til søtsakene, men kommer seg ikke opp igjen.
Kilde: Jernia.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer