Bli julenisse!

Du kan bli nisse før jul, og attpåtil få lønn for det.

Kjenner du julestemningen presse seg på når advendtshelgen er rett rundt hjørnet? Er du en av dem som ikke kan få nok av julen, kan du kanskje tenke deg en bijobb som julenisse.

Strenge krav til offentlige nisser

Hos Musiker- og Artistformidlingen, en underavdeling til arbeidsmarkedsetaten, har de allerede flere nisser til utleie.

- Etterspørselen hos oss er ikke så stor. Derfor kan ikke hvem som helst komme å tilby sine nissetjenester hos oss, beklager Gitte Kalapar hos Musiker- og Artistformidlingen.

Skal du greie deg som nisse her må du nok kunne mer enn å smile og si "HO-HO-HO". For eksempel kan det være nyttig å kunne trylle eller klovne i tillegg til å itre seg nissekostymet. Et kostyme du forøvrig må holde selv. Lønnen avtales individuelt og avhenger av hvem som får jobben og hvilke type oppdrag det er snakk om.

Private nissekurs

Firmaet Western Staff Services har siden 1989 drevet med kursing og utleie av julenisser til butikker og kjøpesenter rundt om i landet.

- Vi leier ut nisser i østlandsområdet og i Stavanger- og Bergensområdet, forteller Kirsten Matre i Western Staff Services i Sandvika utenfor Oslo.

Kommer du gjennom nisse-nåløyet her kan du faktisk i desember jobbe som julenisse på heltid. Men det er også mulig å kombinere nisseoppgavene med for eksempel deltidsarbeide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kan foreksempel skaffe oppdrag som bare skjer etter klokken 16, sier Matre.

Dyp stemme

Nissesjefene i Sandvika trenger fortsatt flere juleglade arbeidere. Dersom du er en sprek pensjonist eller bare har litt ekstra tid å rutte med, kan du kanskje søke på stilling som julenisse. Men tro ikke at hvem som helst kan få en slik ansvarsfull jobb.

- Alder er uviktig, men man må like barn, være vennlig og utadvendt og man må kunne legge stemmen i et passe dypt toneleie, forteller Matre. - Dessuten er det nødvendig at nissen behersker norsk.

Nissene tjener 110 kroner timen på hverdager og 135 kroner på lørdag etter 13 og hele søndag. Men før man kommer så langt må man gjennom praktisk og teoretisk nissekurs. Nissekandidatene skal både lære om julenissens historie, og hvordan man skal takle vanskelige spørsmål.

- Våre julenisser lærer blant annet hvordan de skal unngå å love umulige gaver som en ny lillesøster eller kattunger til jul. Nissene må også passe på at de ikke kommer i situasjoner der de spør etter foreldre eller familie som barnet kan ha mistet for eksempel i dødsfall.

I tillegg til kurset holder byrået sine nisser med ekte amerikanske nissekostymer til 3000 dollar stykket.

Nissekonene må være hjemme

Nissene har ikke fulgt med i likestillingsutviklingen, og det er foreløbig ikke plass til nissekonene.

- Nissemor må fortsatt holde seg hjemme på kjøkkenet (!). Julenissen er jo en mann, og dette er derfor ingen jobb for kvinner, beklager Matre.

Musiker- og Artistformidlingen: 22 42 60 00
Western Staff Services: 67 54 91 41