350 kroner i dusør for stjålne biler. Foto: jh
350 kroner i dusør for stjålne biler. Foto: jhVis mer

Bli en dusørjeger

Nå har du sjansen til å leve ut dine gamle cowboydrømmer og bli en dusørjeger. Selv om ville vesten er historie, har du fortsatt mulighet til å tjene store penger i form av dusører og finnerlønn.


Selv om det ikke er et behov for å innbringe personer " dead or alive ", eller leke Clint Eastwood med seksløperen, er dusørjegeryrket fortsatt et alternativ dersom du ønsker litt spenning i hverdagen.

Bankran

Banker utlover ofte dusører i forbindelse med bankran. Hos Vår bank på Storo får DinSide opplyst at det er utlovet 50.000 kroner i dusør for tips som leder til pågripelse av bankranerne. DNB og Kreditkassen har lignende dusører ved ran i sine filialer, men det er politiet som tar seg av det praktiske rundt tips og dusørutbetalingen. Bor du ved siden av en person som har blitt nyrik på en mistenkelig måte, kan du fort tjene penger ved å bli en tyster.

Finnerlønn

Er du på tur i skogen, og kommer borti en sekk full av penger har du krav på 10 prosent av innholdet ifølge hittegodslovens § 9. Du har generelt sett krav på 10 prosent av verdien på eiendelen du finner, enten det er en lommebok eller et kamera, men dette gjelder ikke om du finner en slik gjenstand der du jobber. Finner du et armbåndsur på et utested skal du overlate det til de ansatte, eller politiet. Jobber du derimot selv på en resturant, har du ikke krav på finnerlønn og skal overlate alt du finner til nærmeste hittegodskontor.

Firmaet Keybackutlover 30 kroner i finnerlønn, dersom du finner en nøkkel med deres spesielle nøkkelbrikke.

- For 35 kroner i året kan du kjøpe en slik brikke til ditt nøkleknippe, forteller daglig leder Bjørn Tallerås. Brikkene får du kjøpt på politi og lensmannskontorer rundt om i landet. - Takket være keybacksystemet har over 4000 personer i Skandinavia fått tilbake nøklene sine, mens finnerne har fått inn over 120.000 kroner i dusører, opplyser Tallerås.

Helt på havet

- Du kan få alt fra et par tusen kroner til flere titallstusen dersom du redder eller finner en båt på sjøen, forteller Jack Frostad, informasjonssjef i Storebrand.

I skikkelig uvær, hvor du risikerer ditt eget liv for å redde en båt fra å synke, og i tillegg berger livet til et par personer kan innbringe deg 20.000 til 30.000 kroner.

Hjelper du en fritidsbåt som har motorhavari, blir belønningen ikke så stor, med mindre det er fare for liv og helse, legger Frostad til.

Det er derimot viktig å skille mellom finnerlønn og bergelønn. Det er svært sjeldent at man får bergelønn for å taue inne en cabincruiser som har gått tom for bensin, forteller Frostad. Det er derimot mulig at du kan få en liten påskjønnelse fra forsikringsselskapet dersom du finner en stjålet båt, eller hjelper noen som har problemer, avslutter Frostad.

På parkeringsplassen

Vil du tjene noen hundrelapper mens du prøver å finne en parkeringsplass, kan du ta en nærmere titt på bilnummeret til de parkerte bilene. Forsikringsselskaper gir deg flere hundre kroner for å innrapportere stjålne biler, og er du heldig kan du til og med overta parkeringsplassen til den stjålne bilen. Privatpersoner som innrapporterer biler til et forsikringsselskap får som regel 350 kroner som takk for hjelpen, sier Stein Håkonsen, informasjonssjef i Norges Forsikringsforbund.

Det er opprettet en egen bilfinnerording med pensjonerte politimenn som går aktivt inn får å finne stjålne biler, men også vanlige personer kan gjøre denne jobben, legger han til.

Vil du innkassere en dusør, pleier forsikringsfirmaet å avertere i avisen hva slags gjenstand de ønsker funnet. Som oftest er det dusører på ekstremt dyre biler eller båter, avslutter Håkonsen. Hos Gjensidige får DinSide opplyst at selskapet gir en påskjønnelse på 250 kroner for tips på stjålne biler.

- Dersom det har vært mye egeninnsats er det mulig vi går litt lenger og dekker alle utgifter, sier informasjonsansvarlig Mona Strøm Arnøy.