Bli en cyberhandler

E-handleturen: Hva kan du handle, hvor kan du handle, hva er billigst - og er det egentlig sikkert?

Publisert
Sist oppdatert

Førjulstid er høytid for netthandel. Og jo raskere du er ute, jo mer sikker er du på at nettbutikken ikke er utsolgt for de varene du ønsker å kjøpe.

Bli en cyberhandler


Fordelen med julehandel på nett er at du slipper stressende og masete menneskemengder - når du heller vil ligge hjemme på sofaen og skrelle klementiner og se på Donalds juleshow.

Fristen for julehandel

Når du handler julegaver på nettet, er det viktig å være oppmerksom på Postens frister. Ofte vil fristen for innlevering av postpakker ligge rundt 14. desember. Det betyr at du må bestille tidlig nok til at nettbutikken klarer å levere pakken til Posten før denne datoen.

Siden de fleste nettbutikkene bruker noen dager på å ekspedere bestillingen, bør du senest bestille julegavene i starten av desember. Men i tilfelle varen er utsolgt, bør du begynne å planlegge julegavekjøpene før midten av november.

Bestiller du fra utlandet, er det enda viktigere å være tidlig ute. Pakkepost i julemåneden går tregt fra utlandet.

Her kan du lese mer om fristene for julegavene.

Er sikkerheten i orden?

Da e-handel begynte å ta av, var det mange som var skeptiske til sikkerheten på nettet. Ville du bli ranet for åpen skjerm når du tastet inn ditt kredittkortnummer?

Problemene har vært færre enn hva man trodde. Blir VISA-kortet ditt misbrukt på nettet, står du like sterkt som hvis noen hadde misbrukt kortet i en vanlig butikk. Du får pengene tilbake fra kortselskapet.

Handler du hos de store nettbutikkene, kan du også regne med høyere sikkerhet enn hvis du handler hos de små. Noen hevder at utenlandske nettbutikker ofte har bedre sikkerhet enn de norske.

Sikkerheten i netthandelen kan du lese mer om ved å klikke her.

Nettet er heller ikke et juridisk fristed. Det du avtaler der, er like bindende som andre typer avtaler. Det bør du selvsagt være oppmerksom på før du klikker på Bestill-knappen.

Når du som forbruker handler på nettet, har du 14 dagers angrerett. Benytter du deg av angreretten, skal det i utgangspunktet kun koste deg returporto og -emballasje. Mer om angreretten, og hvilke fallgruver du skal passe på, kan du sjekke her.

Hva og hvor bør du handle

Etter hvert kan du handle mye forskjellig på nettet. Men å handle ikke-standardiserte varer er vanskeligere. Klær er ikke så enkelt å kjøpe online. Derfor blir nettet hovedsakelig et handlested for ting som er sammenlignbare, for eksempel DVD-filmer, CD'er og bøker.

Nedenfor finner du lenkene til en lang rekke butikker som selger disse produktene.

Databutikker
Mobilbutikker
CD&DVD-butikker
Bokbutikker

DVD-filmer er billig å handle i utenlandske nettbutikker. CD'er kan også ofte kjøpes rimelig. Og utenlandske bøker kan av og til vise seg å være smart å handle i utlandet.

Vår seneste pris- og kvalitetstester finner du her:
DVD-test
CD-test
Boktest

Hvordan du rent praktisk ordner handelen med bestilling, betaling og levering kan du lese her.

Viktige tollgrenser

For bøker skal du ikke betale toll og moms. Bestiller du andre varer, er det et poeng at prisen er under 200 kroner. Da skal du ikke betale toll og moms. Portoen holdes dessuten utenfor 200 kroners-grensen, melder Posten.

Men også har kan du gå en felle. For er portoen ikke spesifisert, risikerer du å måtte betale toll og moms av hele pakken, selv om varen er verdt under 200 kroner. Se her hvordan du unngår fellen.

Men selv Posten synes at det har vært vanskelig å håndtere de noe ugjennomsiktige reglene om tollgrensene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer