Bli brun på et blunk

Lei av lakenhvite legger? Da er du ikke alene, og stadig flere av oss jukser oss brune.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shorts og skjørt ligger pent sammenbrettet og mer eller mindre ubrukt, mens bleke legger knapt har fått luftet seg i sommer. Men du trenger ikke rømme til syden for å få farge på kroppen.

- Vi har hatt stor interesse i sommer, og klart flere kunder som vil ta spray tan enn i fjor, forteller Elin Grødal, daglig leder ved Sunpoint.

Solsenteret var ett av de første i Oslo som begynte med automatisk kabinett. Du trykker på en knapp og i løpet av et minutt har kabinettet dusjet deg med en selvbrunende væske som gjør deg brun og fin i ei knapp uke.

- Hovedårsaken til den økende interessen er nok at vi ønsker å være brune selv om regnet høljer ned. I tilegg har spray tan blitt mer etablert, sier Grødal.

Hvorfor blir ikke rødhårede brune? Her er den nakne sannhet om ti solmysterier:

Halvparten har juksa
Bruk av selvbruningskrem har også økt kraftig de siste par årene, ifølge Thomas Gudbjerg, administrerende direktør i VITA.

- Kvinner ønsker å være solbrune hele året, ikke bare på sommeren. Det er spesielt blant unge kvinner dette ser ut til å være en trend, forteller han.

I en undersøkelse kosmetikkjeden har foretatt, sier nesten en tredjedel av kvinene at de har brukt selvbruningskrem det siste året. Nesten halvparten av kvinnene under 30 år sier det samme.

Slik lykkes du med selvbruningskremen:

Beskytter ikke
- Det er deilig å møte sommeren med en frisk glød i huden, enten man forbereder seg til strandtur eller værmeldingen ikke slår helt til når man har ferie, sier farmasøyt og kjededirektør ved Apotek 1 Margrethe Sunde.

Selv om strålende sol og varme er bra for de fleste, er det enkelte som faktisk ikke kan sole seg fordi huden ikke tåler sterk sol. Bruk av enkelte legemidler kan for eksempel gjøre oss følsomme for sol, og noen får lett soleksem.

- Da kan selvbruningskremer være et godt alternativ til timer i sola. Det er et godt og trygt alternativ, mener Sunde.

Hun understreker imidlertid at brunfarge fra selvbruningskremer ikke gir noen beskyttelse mot sola. Derfor må du alltid huske solbeskyttelse når du skal sole deg.

Er du blant de heldige som har fått litt brunfarge på kroppen? Slik beholder du den: