Bleien er en bakteriebombe

Verst er det om sommeren og høsten. Barnet ditt rammes også.

240.000 barn (0-3 år) i Norge har det ekstra tøft i sommer og høstmånendene fordi de har på seg bleie. Foto: Johnson & Johnson
240.000 barn (0-3 år) i Norge har det ekstra tøft i sommer og høstmånendene fordi de har på seg bleie. Foto: Johnson & Johnson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste foreldre pleier å være raske med å bytte fulle og illeluktende bleier, og tenker først og fremst på barnets komfort. I en ny undersøkelse utført av Natusan Baby sier 56 prosent av mennene og 43 prosent av kvinneene at bleieskift er noe de bare gjør uten å reflektere over det.

Men for noen av Norges 240.000 bleiebrukere mellom null og tre år, er sommer- og høstmånedene ekstra tøffe, og i verste fall kan bleien bli en real bakteriebombe.

- Bleiens syntetiske materiale er en belastning på sensitiv barnehud, spesielt på varme dager. Bakterier trives nemlig i varme og ved høy luftfuktighet, forteller Carina Kardell, som er presseansvarlig i Johnson & Johnson/Natusan Baby.

Finanskrisen fremmer pottetrening
Sjekk vår store bleiepristest!

Johnson & Johnson har nettopp gått gjennom internasjonal forskning som finnes på dette området, og har kommet fra til at det er tre komponenter det er viktig å ta hensyn til:

Fukt, varme og friksjon. Babyhuden utsettes for dette daglig ved bruk av bleier. Dette i kombinasjon med avføring og urin irriterer følsom barnehud. Dette er det svært viktig å ta hånd om, ifølge Kardell, som minner om at barns hud er fem ganger tynnere enn voksens hud.

Nederst i artikkelen ser du hvordan du kan forhindre at bleien blir en bakteriebombe.

Skal du på båttur med barna? Finn riktig redningsvest!

Puster ikke

Varmt og fuktig vær er en hyppig årsak til at barn ofte får utslett under bleien om sommeren. Dette skjer når huden blir innestengt. Dersom huden er omgitt av et syntetisk materiale som ikke puster, vil fuktigheten som er naturlig i huden ikke fordampe, ifølge en pressemelding fra Johnson & Johnson.

- Fuktigheten vil i stedet skape et vått og varmt miljø rundt babyens hud. Dette blandet med bakterier fra urin og avføring skaper forhold som bidrar til at hudproblemer lettere får utvikle seg, sier Kardell til DinSide Helse.

Huden under bleien holder for det meste noen grader høyere temperatur enn huden på resten av kroppen. Dette bidrar også bidrar til å skape et miljø som er utsatt for bakterieutvikling. Og det kan skape problemer:

Les også: Sommerens værste bakteriebomber

Forstyrrer PH-verdien

Fuktighet og varme forstyrrer hudens naturlige pH–verdi som lett fører til bleieeksem og gjærsoppinfeksjon, også kjent som Candida.

Bleieeksem framstår som utslett og tørre forandringer i huden. Særlig i områder som har tettest kontakt med bleien. Ved gjærsoppinfeksjon kommer det gjerne små pussblemmer i kanten av det angrepne hudområdet

Gjærsoppinfeksjon trives i fuktig miljø under bleien. Dersom infeksjonen vokser inn i eksemen blir huden irritert og rød.

Ifølge Kardell er det viktig å ta hånd om eksemen med en gang, for å unngå at huden blir mer irritert.

Derfor blir barnehagebarn syke

Her gir hun flere råd til foreldre med bleiebarn.

Råd til småbarnsforeldre:

  • Pakke med seg våtservietter i strandbaggen, eller ha de i bilen slik at bleieskiften blir behagelig. Våtservietter rengjør effektivt og er samtidig skånsomme i kontakt med følsom babyhud.
  • Ta av bleien og la huden få lufte seg en stund hver dag.
  • Vask ikke huden med bare vann, for det tørker ut huden. En babyvask eller mild våtserviett rengjør effektivt og er samtidig skånsom mot den følsomme babyhuden.
  • Pass på at barnet er i skyggen i en passende sval temperatur på varme sommerdager. Bruk eventuelt en våtserviett til å tørke i området rundt rumpen, armhulene og knehasen om barnet føles varmt. Vær nøye med å tørke tørt etterpå.
  • Fukt babyen med hudkrem etter bad. Da unngås tørr og irritert hud.
  • Smør gjerne et tynt lag med salve på babyrumpen ved bleiebyttet, for å unngå rød hud og irritasjon.
  • Vær nøye med å bytte bleie ofte om sommeren.
Bytt bleiemerke og/eller pleieprodukter hvis du mistenker at barnet reagerer på dette, oppfordrer Apotek 1.

Ifølge Kardell varierer statistikken på hvor stor andel av bleiebrukere som får eksem og gjærsoppinfeksjon. Men i de nordiske landene har vi et klima som gjør at risikoen er større enn i andre europeiske land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer