Ble kvitt magetrøbbel

Pizza var reine dynamitten for Kjell Nysæters mage. Tilfeldighetene gjorde at han fikk prøve et nytt legemiddel. Det hjalp.

Ble kvitt magetrøbbel

Pizza var reine dynamitten for Kjell Nysæters mage. Tilfeldighetene gjorde ta han fikk prøve et nytt legemiddel. Det hjalp.

Et legemiddel som egentlig er utviklet for behandling av depresjon, kan også roe magen hos personer med irritabel tarm. Kjell Nysæter (43) er en av dem som har blitt kvitt mageknip og magetrøbbel med antidepresjonsmiddelet.

- Mageproblemene mine begynte å bli skikkelig plagsomme for åtte-ti år siden, forteller han. - Det var løs mage og veldig mye luft. Røntgenundersøkelser viste at det var litt katarr, en liten betennelse i overgangen mellom magesekken og tarmen. Beskjeden var at jeg skulle ta det med ro og passe på hva jeg spiste.

Dynamitt-pizza

- Jeg prøvde meg fram og fant ut at pizza var reine dynamitten, feit mat var også helt håpløst. Med noen forholdsregler gikk det ganske bra noen år, da ble plagene verre igjen.

- I mitt yrke som bilmekaniker gikk det greit, men jeg hadde mye luftsmerter og blåste både i tide og utide. Hvis jeg ikke fikk sluppet ut luft, var det mageknip så svetten sprutet.

Tilfeldigvis kom Kjell til å lese om dr med Lars Tanums forskningsarbeid i lokalavisa. I en studie hadde Tanum funnet at visse medisiner av typen mianserin kunne lindre problemer med såkalt irritabel tarm. Medisinene brukes vanligvis mot angst og depresjon. Kjell tok kontakt og fikk prøve medisinene. Det hjalp, plagene er nesten borte.

Kjell skal nå til videre undersøkelser for matvareallergi for å se om det er noe han er allergisk for, eller om han rett og slett bare har den man kaller irritabel tarm. Han har fortsatt problemer med å spise rå grønnsaker og flatbrød.

Stress

- Kan plagene skyldes stress?- Da jeg fikk gjort røntgenundersøkelsen, så var kanskje stress medvirkende. Men problemene vedvarte uten at stress var med i bildet.

Kjell tar fortsatt tablettene. De gir noen bivirkninger, særlig med uro i beina om kvelden, og han har fått økt appetitt og må passe seg så han ikke legger på seg for mye. Han har lagt på seg sju-åtte kg.

- Tidligere har jeg alltid vært tynn, så jeg har ikke noe imot et lite tillegg, smiler han.

Legens teori

-Jeg har min egen teori om hvorfor disse medisinene virker, sier overlegelege Lars Tanum som har forsket på irritabel tarm. Les mer .

Mozon.no sist oppdatert 06.12.2001