Ble frisk av jukse-operasjon

Sylvester Colligan kunne gå igjen etter kneoperasjonen for seks år siden. Men det eneste legene gjorde var å bedøve ham og skrape litt med kniven.

Publisert
Sist oppdatert

Helbredelsen kan sitte i hodet
Akkurat som placebo-piller kan ”kurere” sykdommer, kan også falske operasjoner gi gode resultater.

Sylvester Colligan i Houston var kjempefornøyd med resultatet etter kneoperasjonen han gikk gjennom for seks år siden.

Før inngrepet kunne han knapt gå, etterpå har han bevegd seg uten smerte. Det har han altså gjort i seks år nå.

Men nå har han fått vite at det var en lure-operasjon. En placebo-kontroll for å teste effektiviteten av behandlingen, skriver den engelske avisen Telegraph.

Undersøkelsen ga oppsiktsvekkende resultater. De som ikke ble operert, men bare fikk litt bedøvelse og ble skrapt litt på med operasjonskniven, ble like friske som de som fikk full pakke.

Man vet at placebo-effekten er et kraftig medisinsk verktøy. I en gjennomsnittlig test viser 35 av pasientene som får placebo-medisiner en forbedring av symptomene de trodde de ble behandlet for.

Men at placebo-operasjoner også kunne virke var det ingen som hadde regnet med.

- Placebo-effekten er den sterkeste og mest omfattende medisinen vi har tilgjengelig, sier allmennpraktiker Michael Dixon til den engelske avisen.

- Hvis vi kan forstå den vil den påvirke arbeidet vårt i stor grad og redusere de medisinske kostnadene våre dramatisk.

I årevis har placebo-effekten hatt et dårlig rykte. De som setter opp placebo-undersøkelse jobber hardt for å kamuflere effekten når de presenterer resultatene, og enhver pille som viser seg å ikke være ”bedre enn placebo” blir erklært ubrukelig.

Men sannheten er at placebo virker, og at mange bruker denne kunnskapen i stillhet.

Legemiddelfirmaer har funnet ut at store piller gir bedre resultater enn små. At røde piller er mer effektive enn hvite, at blå piller er bedre som sovepiller og at fire piller fungerer bedre enn to.

Selv om leger egentlig ikke har lov til å foreskrive placebo, sier 30 prosent av engelske leger at de har gjort det.

Tester har vist at placebo kan virke på så forskjellige sykdommer som hjertestans, magesår, multippel sklerose, demens og schizofreni.

Mozon, 28.10.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer