Blandingsorgasme hos menn og kvinner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blandingsorgasme hos menn og kvinner

For 10 år siden ble det fremlagt forskningsresultater som viste at det finnes tre former for orgasme hos kvinner: klitorisorgasme, vaginal orgasme og livmororgasme. I tillegg kommer ulike typer blandingsorgasmer. Menn har bare fem.

Av psykolog og sexolog Elsa Almås

På verdenskongressen i sexologi i Heidelberg i 1991 ble det fremlagt nye forskningsresultater, som hevder at kvinner har hele syv basisorgasmer mens mennene har bare fem.
Orgasmetypene er knyttet til de stedene på kroppen hvor en kan stimulere for å frembringe orgasme. Hos kvinner blir de syv orgasmetypene dermed som følger:

1. Klitorisorgasme, fremkalles ved stimulering av klitoris.

2. Vaginal/livmororgasme, fremkalles ved stimulering dypt inne i vagina. I gamle indiske bøker om elskovskunsten, er denne type orgasme faktisk også beskrevet.

3. Brystorgasme. De fleste kvinner kan, når de ammer etter fødselen merke at livmoren trekker seg sammen i orgasmelignende spasmer. Dette er naturens måte å sørge for at livmoren trekker seg tilbake til normal størrelse igjen etter at barnet er født. Disse nerveforbindelsene kan selvfølgelig fungere i seksuelle sammenhenger også, på den måten at kvinner opplever orgasme ved stimulering av brystvortene.

4. Munnorgasme. Fordi en ofte er seksuelt opphisset når en kysser, kan en sette i gang en kjedereaksjon som fører til orgasme.

5. G-punktorgasme. G-punktet består egentlig av kjertler rundt urinrøret, som blir stimulert når penis er inne i vagina. Urinrøret ligger som du kanskje vet, like foran fremre skjedevegg. Dersom kvinnen ligger på rygg når penis kommer inn i henne, kan det være at stimuleringen i hovedsak skjer på bakre skjedevegg. Hun får følgelig liten G-punktstimulering. Den beste måten å stimulere G-punktet er ved at penis trenger inn i henne bakfra.

6. Analorgasme. Noen kvinner får orgasme ved analt samleie, enten som resultat av seksuelle fantasier og generell opphisselse, eller ved at Pc-muskelen blir strukket slik at den stimulerer klitoris.

7. Fantasi/mentalorgasme. Det er diskutert hvorvidt dette er mulig. Enkelte mener at det må forekomme en eller annen form for mekanisk stimulering av klitoris. Mange kvinner opplever imidlertid at de kan få orgasme i drømme eller kun ved fantasier. Vi vet ikke nok om koblingen mellom fysiske og mentale prosesser, men vi vet etter hvert mer om at det hele henger sammen i ett system, og at fysiske og psykiske prosesser er to sider av samme sak.

For mennenes vedkommende, finnes det i følge forskerne fem orgasmetyper:

1. Penisorgasme. Det vanlige er at hele penis blir stimulert. Det mange kanskje ikke er klar over, er at det også er et lite punkt på penis som er ekstremt følsomt, nemlig det såkalte F-punktet, som er der forhuden trekker seg opp i en omvendt V rett under penishodet.

2. Anal/prostataorgasme. Ved anal stimulering oppnår menn at prostata blir stimulert. Prostata har samme egenskap som G-punktet, nemlig at den reagerer på seksuell stimulering med orgasme til følge.

3. Brystorgasme. Noen menn har ekstremt følsomme brystvorter, og slik stimulering kan sette i gang en generell seksuell respons med orgasme som følger. Noen menn får orgasme på denne måten også uten utløsning, og kan derfor være multiorgastiske.

4. Munnorgasme. Utløses på samme måte som hos kvinner, og som ved brystorgasme.

5. Fantasi/mental orgasme. Utløses på samme måte som hos kvinner, og som munnorgasme og brystorgasme.

Det skulle være opplagt at ved seksuell stimulering av flere punkter på kroppen, vil man kunne utløse flere orgasmetyper samtidig, og få mer omfattende orgasmeopplevelser.
Det synes imidlertid nokså sikkert at denne forskningen foreløpig ikke har sagt sitt siste ord når det gjelder seksualitet og orgasmer. Men sett i gang og eksperimenter både med deg selv og eventuelt sammen med en partner!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!