Blakke nordmenn handler på kreditt

TOMME LOMMER: Tom konto før lønningsdag. Da handler nordmenn på kreditt.

Halvparten av alle nordmenn er blakke før lønningsdag. Utrolige 40 prosent av de blakke løser problemet med å handle på kreditt, skal vi tro en undersøkelse gjennomført av United Minds på oppdrag for kredittkortet re:member.

I tillegg låner vi penger av familie og kjente, og bruker av sparepengene våre. Dette i stedet for å ganske enkelt la være å handle. En av tre nordmenn skaffer også penger på annet vis. Av disse låner 65 prosent penger av familie og kjente, mens 47 prosent bruker av sparepengene sine. Det var flest innbyggere i Oslo og Akershus som lånte penger av familie og bekjente. Hele 71,8 prosent av innbyggerne i og rundt hovedstaden låner penger av mor, far og venner når de er blakke, mens kun 33,3 prosent av hedmarkingene og oppdalingene gjør det samme. De bruker heller av sparepengene sine.

Andre måter å skaffe penger på er selge eiendeler (7,5 prosent), ta opp lån uten krav om sikkerhet (4,3 prosent), handle på avbetaling (3,2 prosent), ta opp banklån mot sikkerhet (2,1 prosent) eller å selge verdipapirer (1,6 prosent).

Landsdelsmessige forskjeller

52,4 prosent av alle nordmenn er blakke før lønningsdag én eller flere ganger i løpet av året, og nordlendingene er blakkest. Mens 61 prosent av alle nordlendinger svarer at de har vært blakke før lønning én eller flere ganger, har kun 46 prosent av innbyggerne i Oslo og Akershus opplevd det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På vestlandet svarer seks av 10 at de lar være å bruke penger til lønningen er inne på konto, mens kun fire av 10 innbyggere i Hedmark og Oppland er like sparsommelige. Sistnevnte er, sammen med sørøstlendingene, mest ivrige på å benytte seg av kreditt når de er blakke. Her svarer rundt 48 prosent i begge områdene at de bruker kreditt på bankkontoen sin eller kredittkort når de er blakke.

Les mer:
>> Les om norske betalere

Stadig flere nordmenn blir komfortable med å benytte seg av kreditt i perioder. Ifølge Norges Banks årsrapport om betalingssystemer, har Norge et høyere kortbruk enn de fleste land i verden. Antall kortbetalinger i Norge økte med 12 prosent i 2005, og kredittkort står for 13 prosent av all kortbruk i Norge.

Kilde: Re:member

AKTUELT