Nissen kommer, hvis du vil.
Nissen kommer, hvis du vil. Vis mer

Blakk julaften

Er en julaften med ribbe og pinnekjøtt uoppnåelig fordi lommeboken er tom? Har du heller ikke råd til å kjøpe julegaver til barna? Vi viser deg veien ut av pinen.

Publisert

Det er ikke alle forunt å kunne meske seg med ribbe, marsipan og årgangsrødvin på julaften. Det er heller ikke alle som har råd til å legge årets nye trend under juletreet.

Heldigvis er det hjelp å hente hos julens sanne engler.

Få gratis nissebesøk

Aslam Ahsan, som er arbeiderpartipolitiker, har siden 1990 holdt julaften for enslige i alle aldre.

- Alle som er enslige eller som er alene med barn er velkomne, sier Ahsan.

Arrangementet vil by på julemat, prest – og nissebesøk, julesanger og julegaver.

Ahsan er selv muslim, men føler ikke at det er rart å holde jul for nordmenn på kristen vis.

- Jeg var en av de første etter Kirkens Bymisjon som startet julefeiringer. Nå har det smittet av på andre, og blant annet en del kirker har begynt å holde åpent på julaften, sier Ahsan.

Gratis julemat

Frelserarmeens Slumstasjon i Schweigaardsgate i Oslo har også i år delt ut poser med julemat til de som har det økonomisk vanskelig.

- I år har vi delt ut 900 matposer i Oslo. Det er minst 100 flere enn siste år, forteller Marit Solli, leder for Slumstasjonen i Schweigaardsgate.

Det er ikke bare Oslofolk som har fått hjelp av Frelserarmeen.

- Vi har utdelingsstasjoner over hele Norge, sier Solli.

Frelserarmeen har også julefeiring på eldresentrene sine i Borgengaten og Ensjøtunet. Målgruppen er eldre personer med lite sosialt nettverk. I Urtegata vil Frelserarmeen sørge for julefeiring for rusmisbrukere.

Rød er julens farge

Røde Kors er også i julehumør. Ifølge daglig leder Randi Hammerstrøm i Oslo Røde Kors deler mange lokalforeninger ut julepakker med mat.

- Utdelingen skjer ofte i samarbeid med sosialtjenesten i bydelen. Hvis man ønsker å få julepakke fra Røde Kors, må man ta kontakt med den lokalavdeling som holder til der man bor, sier Hammerstrøm.

Røde Kors regner også med å arrangere julaften for de med lite penger og lite sosial kontakt neste år.

Fattigdomsstatistikken

Ifølge rådgiver i Statistisk Sentralbyrå, Jon Epland, finnes det ikke noen konkret definisjon på hva fattigdom i Norge er.

- Det man ofte måler på er folks inntekt. Minsteinntekten har økt de siste årene, hvilket betyr at de som har hatt de laveste inntektene har fått mer penger, sier Epland.

Dermed skulle man altså tro at ”fattigdommen” også hadde blitt mindre.

Ifølge Aslam Ahsan er det norske fattigdomsbegrepet forskjellig fra det tradisjonelle fattigdomsbegrepet.

- Klasseskillene øker, og det betyr at mange opplever at de er fattige. Hvis man ikke har råd til å være med på helt vanlige ting eller kjøpe det naboen har, kan dette oppleves som fattigdom, sier Ahsan.

Aslam Ahsan mener at den nye fattigdommen spesielt er synlig i de urbane miljøene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer