Blæresyndrom gir smerter under samleie

Kvinner som lider av såkalt smertefullt blæresyndrom, har store smerter under samleie. Trolig har mange kvinner fått feil diagnose.

Smertefullt blæresyndrom gir smerter under samleie

Kvinner som lider av såkalt smertefullt blæresyndrom har store smertr under samleie, og kan ikke ha et normalt seksualliv. Denne tilstanden kan lett diagnostiseres som urinveisinfeksjon eller bekkenløsning.

Smertefullt blæresyndrom skyldes en sykdom i slimhinnen i blæren. Spesialister i urologi kan sed små hull elelr skader i slimhinnen. Tilstanden gir brennende smerter over blæren, ofte brer smertene seg til urinrøret, skjeden og bekkenet. kan ha store problemer med å sitte i bil- og flyseter. I motsetning til urinveisinfekjson som gir smerter og svie når man later vannet, føles lindrende å late vannet for dem som har smertefullt blæresyndrom. De som er verst rammet, får sterk trang til å gå på tolaettet ofte.

Norsk forening for urinveissykdommer (NOFUS) planlegegr å starte en liten forening for kvinner som har dette syndromet.

Ukjent årsak

- Vi kjenner ikke årsaken til smertefullt blæresyndrom. Dette er en direkte oversettelse fra engelsk, painful bladder syndrome. I norsk fagspråk kalles lidelsen interstitiell cystitt. Diagnosen er vanskelig å stille, og den fastslås som regel etter at pasientene har hatt plagene i minst seks måneder, sier lege Bernt Rognlien.

En eller annen immunreaksjonen har trolig forårsaket forandringene. Den skadede slimhinnen gir smerter.

Ibux og Aspirin gjør vondt verre

Det er flest kvinner som får smertefullt blæresyndrom. Mange tror først de har fått urinveisinfeksjon eller blærekatarr, for symptomene ligner. Men ved smertefullt blæresyndrom er det ikke bakterier i urinen.

Smertestillende midler som Ibux og forskjellige acetylsalisylsyrepreparater (Aspirin og lignende) gjør vondt verre fordi de irriterer slimhinnen. Man blir også verre av å bruke vitamin C og tranebærsaft, som mange ellers bruker mot urinveisinfeksjon. Diett kan derimot lindre plagene hos mange. Noen har også nytte av transkutan nervestimulering (TNS) og enkelte legemidler.

Flere forskjellige dietter finnes. Prinsippet er at man skal unngå at urinen blir sur, og man skal unngå stoffer som irriterer slimhinnen i blæren. Fruktsyrer øker ofte plagene. Den eneste frukten som man kan spise uten plager, er oftest pære. Også tomat og banan skal unngås. Matvarer som inneholder acetylsalisylsyre må også unngås, les mer om det Unngå også søtt mineralvann, alle krydder og urter, gatekjøkkenmat og ferdigmat, kaffe, alkohol og tobakk.

Litt bakepulver, en halv til en teskje i et halvt glass vann, kan lindre svien over blæren. Bakepulver eller bikarbonat gjør at urinen ikke blir sur.

Legemidler hjelper noen

- Er det annet som hjelper mot plagene?

- Mindre stress, og enkelte medsinke behandlinger kan hjelpe. Pusteteknikk hjelper når smertene står på som verst. Et legemiddel, Elmeron, hjelper noen, og er under utprøving i USA, sier Rognlien. Noen kan ha nytte av antihistaminer, som ellers brukes mot allergi.

Kan forveksles med bekkenløsning

- Hvor hyppig er denne lidelsen?

- Vi vet ikke sikkert. Trolig er det mange som får feil diagnose, at man får diagnosen blærekatarr eller bekkenløsning i stedet for interstitiell cystitt. Basert på amerikanske tall er det i Norge anslagsvis inntil 10 000 kvinner som lider av interstitiell cystitt, men trolig bare et fåtall av disse har fått en korrekt diagnose, sier Rognlien.

mozon.no 06.11.2001.