<B>ANGRER:</B> Ledelsen i Bladkongen.no legger seg helt flate etter å ha blitt bøtelagt for å sende spam til 100.000 e-postadresser. Foto: Bladkongen.no
ANGRER: Ledelsen i Bladkongen.no legger seg helt flate etter å ha blitt bøtelagt for å sende spam til 100.000 e-postadresser. Foto: Bladkongen.noVis mer

Bladkongen.no sendte spam til 100.000 e-postadresser

Nå må selskapet punge ut 50.000 kroner.

Etter at den nye markedsføringsloven trådte i kraft 1. juli i 2009 er ingen selskaper ilagt bot for overtredelse av loven. Inntil nå.

Markedsrådet, en statlig myndighet som har i hovedoppgave å avgjøre klager på markedsføring, har kommet frem til at det er grunn til å gi et selskap en klekkelig bot.

Ifølge Markedsrådet har selskapet Mediafy Magazines sendt ut spam med reklame for nettstedet Bladkongen.no til cirka 100.000 e-postadresser.

Dette er et klart brudd på markedsføringsloven, som forbyr sendelse av markedsføring på e-post dersom mottakerne ikke har samtykket til å motta slike meldinger.

LES OGSÅ: - Dette er ikke lov!

Kjøpte e-postadressene

Hvordan fikk Mediafy tak i 100.000 e-postadresser? Jo, selskapet skal ha kjøpt lister med e-postadresser fra en samarbeidspartner.

Dette i seg selv er ikke ulovlig, men Markedsrådet reagerer på at selskapet sendte ut markedsføringen til e-postadressene uten å undersøke nærmere om nødvendig samtykke faktisk forelå.


Forbrukerombudet sier at Markedsrådets dom vil ha betydning for andre firmaer som kjøper e-postlister.

- Avgjørelsen viser at næringsdrivende som kjøper lister med e-postadresser har et selvstendig ansvar for å sjekke at personene som eier e-postadressene faktisk har gitt samtykke til å motta reklame, sier fungerende forbrukerombud Gry Nergård.

Angrer

Kristine Thoresen, produktansvarlig i Bladkongen, sier selskapet angrer på at de sendte ut reklame-e-poster uten samtykke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi gjorde en feil og legger oss helt flate i forhold til det, sier Thoresen til DinSide.

Kristine Thoresen, produktsjef i Bladkongen
Kristine Thoresen, produktsjef i Bladkongen Vis mer


Thorsen forklarer videre at det er no hard feelings mellom selskapet om Markedsrådet.

- Dette har fra vår side kun vært et engangstilfelle og vi har under hele prosessen i etterkant hatt et åpent og godt forhold til Markedsrådet. Vi synes det er bra at det finnes et slikt organ for å minimere useriøse aktører innenfor blant annet e-postmarkedsføring fremtiden, sier Thoresen.

DinSide: - Så dere kommer til å betale boten?

- Ja, vi ønsker å legge dette bak oss, sier Thoresen til DinSide.

Sikre deg best mulig mot spam

Å unngå spam fullt og helt er vanskelig. Men det er selvfølgelig ting du kan gjøre for å best mulig sikre deg mot søppel i e-posten.

Før jul i fjor tipset DinSide om å opprette en midlertidig e-postadresse for å begrense omfanget av søppel i e-posten. Les hvordan du går frem her.

Vi har også tipset deg om hvordan du kan avsløre aktørene som spammer deg. Et smart Gmail-triks avslører syndebukkene. Les hvordan her.

Tjenesten Nettvett.no har laget en liste med ti punkter på hvordan du kan begrense omfanget av spam:

1. Slett e-post du ikke føler deg trygg på.

2. Vær svært forsiktig med innkjøp på grunnlag av masseutsendt e-post. Det er her spammerne tjener pengene sine.

3. Vær forsiktig med å legge igjen din e-postadresse på nettsider, nyhetsgrupper, chat-kanaler og lignende. Undersøk først betingelser og seriøsitet.

4. Ikke spre e-postadressen din ukritisk til mange. Bruk flere e-postadresser, for eksempel en i jobbsammenheng, en annen i kontakt med venner og en tredje for dem du ikke kjenner.

5. Ikke bruk automatisk svar i e-postprogrammet. Ved bruk av automatisk svar forstår spammerne at e-postadressen er i bruk.

6. Bruk alltid en oppdatert versjon av din nettleser og ditt e-postprogram.

7. Ikke spre dine venners e-postadresser. Skjul mottakeradressene når du sender e-post til flere på en gang. Ikke videresend kjedebrev.

8. Skaff deg oppdatert spamfilter og virusfilter, enten på egen maskin eller via internettleverandøren din. Last også ned oppdateringer for operativsystemet ditt fra Internett så ofte som mulig, med tanke på nyoppdagede sikkerhetshull.

9. Hold deg løpende oppdatert via aktuelle nettsteder, lær om hvordan spam, virus og lignende virker.

10. Benytt brannmur som gir beskyttelse mot uønskede inntrengere fra Internett.