Blåbær kan bremse indre aldring

Et norskutviklet blåbærekstrakt som hjelper kroppen med å forsvare seg skal studeres på et anerkjent sykehus og forskningsinstitusjon i Sverige.

Kosttilskuddet med ekstrakt av blåbær og solbær skal bremse såkalt oksidativt stress, og dermed forsinke aldringen. Nå er det norskutviklede kosttilskuddet tatt frem av forskere ved Karolinska instituttet i Stockholm.

- Jeg ser et stort potensial i det her, sier prosjektleder Magnus Nylander til den svenske avisen Aftonbladet.

Kroppens celler angripes kontinuerlig av såkalte frie radikaler. Forsvarsmekanismen er antioksidanter, som finnes naturlig i kroppen og i forskjellige bær, frukter og grønnsaker.

Når kroppen ikke klarer å bekjempe alle de frie radikalene oppstår det oksidativt stress - eller indre stress. Det kan komme av at forsvaret mot de frie radikalene blir dårligere eller at mengden frie radikaler øker - for eksempel på grunn av røyking.

- Oksidativt stress er ikke en sykdom, men det kan akselerere aldringen og øke risikoen for sykdom, sier Magnus Nylander, som forsker på ernæring ved instituttet.

Forskning tyder på at stresset kan bidra til å øke risikoen for hjerte-kar-sykdommer og andre nedbrytende aldersrelaterte sykdommer som kreft.

Derfor er det interessant å skape et motmiddel, og det kan man altså ha gjort nå.

Kosttilskuddet Medox, som er utviklet av det norske selskapet Medpalett, inneholder et ekstrakt av blåbær og solbær. I et tidligere forskningsprosjekt ledet av Magnus Nylander ble ekstraktet testet på 15 personer. 12 av dem fikk senket det oksidative stresset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal forskerne ved Karolinska undersøke hvordan ekstraktet påvirker personer med alvorlig nyresykdom.

De har et høyere nivå av oksidativt stress, noe som fører til raskere indre aldring.

- De eldres for raskt i hjerte-kar-stsremet, og får ofte åreforkalkning. Derfor håper vi at vi raskt kan se resultater for disse pasientene, sier professor Martin Schalling ved Karolinska institutet.

Også forskere ved Ullevål universitetssykehus har fått interesse for ekstraktet, og i en liten studie ble 10 personer som var i risikosonen for hjerte- og karsykdommer gitt kapsler med ekstraktet i fire uker. Studien ga så gode resultater at professorene sporenstreks startet forarbeidet til en større studie.

Pilotstudien viser at ekstraktet virker på en risikofaktor for hjerte-kar-sykdom som ikke har vært kjent i mer enn et par år. Tradisjonelt har man trodd at kolesterolnivået har vært den sterkeste indikatoren på risiko for hjerteproblemer, men nå måler man også betennelsesnivået i blodårene (CRP) for å bestemme risikoen. Det er denne indikatoren ekstraktet tilsynelatende har en effekt på.

Tidligere forsøk på blåbær har vist at det kan ha en gunstig effekt på betennelser og aldring. Det er også gjort en del forskning på forskjellige kreftformer, med det er ennå for tidlig å si noe sikkert om effekten på dette området.

Eksperter mener at grunnen til den gode effekten på hjerte- og karsykdommer kommer av at antocyaner, et stoff som finnes i blåbær og solbær, styrker åreveggene og holder blodårene glatte - og dermed bidrar til å forhindre eksempelvis blodpropp.

Mozon.no, 09.06.2005