Blåbær for kolesterolet

Vi har lenge visst at blåbær inneholder kraftige antioksidanter. Men bærene kan også beskytte deg mot dødelige hjertesykdommer.

Høyt kolesterol er en viktig indikator for forkalkninger i blodomløpet og alvorlige hjertesykdommer. Men heldigvis finnes det medisiner mot slikt.

Problemet er bare at medikamentene mot høyt kolesterol slett ikke er uten bivirkninger. Muskelsmerter og kvalme er blant de mest kjente problemene med disse medisinene. Pillene hjelper heller ikke for alle som sliter med høyt kolesterol.

Naturlig medisin
Forskere har tidligere sett en sammenheng mellom noen stoffer i blåbær og gunstig effekt på kolesterolnivåene.

En gruppe amerikanske forskere har nå testet denne effekten på rotter. Og deres konklusjon er klar: Virkestoffet pterostilbene fra blåbær reduserer nivåene av det farlige kolesterolet i kroppen.

- Vi er begeistret over å finne ut at blåbær som allerede er kjent for sine mange sunne egenskaper, også kan være et kraftig våpen i kampen mot overvekt og hjertesykdommer, sier forskningsleder Agnes Rimando i følge avisen The Guardian.

Pterostilbene er kjent som en kraftig antioksidant som blant annet også finnes i rødvin og druer. Stoffet virker ved å påvirke en reseptor i leveren som reduserer kolesterol og annet fett i blodet.

Kraftig antioksidant
Og virkestoffer som finnes i blåbærene er ikke bare bra for kolesterolet. Annen forskning tyder på at de også kan redusere risikoen for kreft og gi bedre hukommelse.

Forskerne antar at et kolesterol-senkende legemiddel basert på blåbær vil ha færre bivirkninger enn medisinene som brukes i dag. Men fortsatt gjenstår mye forskning før blåbærene kan selges på blå resept.

- Ennå kan jeg jo ikke si noe sikkert om hvor mange blåbær et menneske må spise for å oppnå den ønskede effekten på kolesterolet, forklarer Rimando

Den amerikanske undersøkelsen ble presentert på et seminar i regi av American Chemical Society i Philadelphia i går.

Mozon 24.08.2004