Bivirkninger ved permanent sminke

Permanent sminke kan spare deg for mange timer foran speilet. Men nå advarer amerikanske helsemyndigheter om alvorlige bivirkninger av behandlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For kvinner som er opptatt av sitt utseende finnes mange alternativer på sminkefronten. En av de mer ekstreme er å tatovere permanent sminke ved øyne eller lepper.

Metoden har den fordelen at du ikke trenger å legge sminken hver dag og at den sitter som et skudd under alle forhold. Men er permanent sminke helt uten bivirkninger?

Arr og infeksjoner
De amerikanske helsemyndighetene FDA har nå gått ut med en offisiell advarsel mot bruk av permanent sminke. De mener behandlingen i noen tilfelle kan gi alvorlige bivirkninger som arrdannelser eller infeksjoner.

I denne omgangen gjelder advarselen et spesielt merke som markedsføres under navnet Premier Pigment. Over 50 klager på mer eller mindre alvorlige skader etter bruk av disse produktene etterforskes nå av helsemyndighetene

- Hevelser, sprekker, blemmer, arr og forming av klumper under huden er bare noen mulige konsekvenser. I noen tilfelle har behandlingen ført til alvorlige misdannelser og problemer med å spise eller snakke, skriver FDA i en pressemelding i følge nyhetskanalen CNN.

Sjekk på forhånd
Ved Oslo Kosmetiske Lasersenter kjenner man ikke til noen slike alvorlige konsekvenser av å bruke permanent sminke. Men daglig leder Sissel Finvold anbefaler allikevel de som ønsker seg denne typen behandling å høre litt rundt for å finne noen som er seriøse og har den nødvendige erfaringen for å gi en trygg behandling.

- Jeg kjenner ikke til at det har oppstått alvorlige bivirkninger ved å bruke permanent sminke her i Norge. Men vi kan jo aldri garantere fullstendig mot klønete utøvere eller at det skjer et uhell under selve behandlingen, sier Finvold til Mozon.

Fargene som brukes til permanent sminke i Norge er som regel basert på naturprodukter og vil veldig sjelden gi allergiske reaksjoner. Men en fullstendig ”godt resultat eller pengene tilbake” - garanti er det allikevel ikke mulig å gi.

- En av de største mulige konsekvensene av behandlingen er at det ikke blir så pent som man hadde tenkt seg. Og vi kan jo aldri gi noen garantier for at det som regnes som pent i dag er like flott om et år eller to, sier Finvold.

Moozn 05.07.2004