Bitt av huggorm

Anne Steen fra Oslo fikk en svært sterk reaksjon da hun ble bitt av huggorm. Etter kort tid hovnet benet enormt opp, og fikk en blåaktig farge.

Det er nå to år siden Anne ble bitt av huggorm ved sitt landsted.Hun gikk i gresset og hadde på seg lave sko.

- Jeg ble så forskrekket da ormen bet, men tenkte at heldigvis var det ingen av barna som ble bitt. Kort tid etterpå begynte å kjenne reaksjonen. Jeg ble veldig kvalm, og benet hovnet opp med en gang. Da jeg kom tilbake til hytta, hadde vi ikke noe annet valg enn å reise på legevakten, forteller Anne.

Hun ble lagt inn på Diakonhjemmet i Oslo, men her var legene tydeligvis usikre på hvordan de skulle behandle henne.

- Man regner jo med at man er i trygge hender når man kommer til lege eller sykehus. Men det følte jeg ikke i det hele tatt. De hadde tydeligvis ikke motgift på lager. Benet mitt ble helt blått, gult og grønt, og så hovent at jeg så ut som en elefant, sier Anne.

Fikk endelig motgift
- Etter tre-fire dager så jeg så ille ut og jeg hadde så vondt at legene ved Diakonhjemmet ikke turte ta ansvar for meg lenger. Det var redde for blodsirkulasjonen, og jeg ble sendt til Ullevål sykehus i ambulanse. Der fikk jeg endelig motgift, og da var jeg hoven helt opp til lysken og armen. Det var helt grusomt, minnes hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anne har nå kortisonpiller liggende på hytta i tilfelle hun skulle bli bitt igjen.

- Det er betryggende å ha disse pillene, men de må ikke forveksles med såkalte huggormpiller. Det er sikkert mange som har gamle huggorm-piller liggende på hytta. Jeg tok en slik da jeg ble bitt, men den virket ikke. Jeg har også hørt fra leger at disse pillene ikke fungerer som tidligere antatt.

I ettertid ser jeg hvor farlig situasjonen egentlig var, og jeg er glad for at alt gikk bra, sier Anne.

- Men jeg må si jeg synes det er skummelt å tenke på at leger tydeligvis ikke er vant til å behandle huggormbitt, og at det tok så lang tid før jeg fikk motgift.

Huggormbitt

Hva gjør man ved bitt?
I starten er det eneste tegnet på huggormbitt ett eller to tydelige stikkmerker på bittstedet (den ene tanna til huggormen er ofte brukket fordi den er så skjør). Huggorm er den eneste giftige slangearten i Norge med giftige bitt. Huggormen har et mørkt sikk-sakk mønster mot en lysere bakgrunn. Bueormen er som regel lenger enn huggormen og er ensfarget mørk.

Generell behandling
Avkjøl bittstedet forsiktig med kaldt vann.

Hold bittstedet i ro, ev. med en spjelk eller lignende.

Hold bittstedet lavere enn overkroppen, hvis mulig.

Ikke skjær eller sug i bittstedet.

Pasienten bør ikke gå selv, men bæres om nødvendig.

Ev. ring etter ambulanse på medisinsk nødnummer 113

Hvis det ikke kommer lokal reaksjon på bittstedet i løpet av de første 30 minutter er det liten sjanse for alvorlige reaksjoner. Ring lege uansett.

Også pasienter uten symptomer bør få tilsyn av lege og observeres i 6-8 timer.

Ved nedsatt bevissthet eller pustevansker
Sørg for at pasienten får puste fritt; bøy hodet forsiktig bakover og løft haken frem. Løsne på stramme klær, la pasienten sitte oppreist og selv finne den beste stillingen.

Hvis ikke pasienten klarer å sitte oppreist: Legg pasienten på siden, helst i stabilt sideleie. Pass på at pasienten fortsetter å puste

Hvis pasienten slutter å puste: Start med munn-til-munn og hjertemassasje

Ved allergisk reaksjon
Hvis pasienten har egne allergimedisiner tilgjengelig, bør du hjelpe pasienten å ta disse. Følg doseringsanvisningen på esken

Hvis uvel, svimmel eller kvalm: Legg pasienten ned og hold bena høyt (unntatt ved huggormbitt i bena)

Når du ringer 113
Selv om du er oppskaket, er det viktig at du prøver å opptre behersket og effektivt på telefonen. Følgende huskeliste er grei å ha i bakhodet

Husk å oppgi hvem som ringer, og hvor du ringer fra.

Hva har hendt?

Nøyaktig stedsangivelse, eventuelt avtale møtested.

Unngå misforståelser, få meldingen bekreftet fra den du snakker med

Huggormbitt er vanligvis ikke farlig for andre enn småbarn og eldre eller svekkede personer.

I boligområder med mye hoggorm
Dersom det finnes mye hoggorm der du oppholder deg, kan du forsøke å strø knuste møllkuler eller sprøyte med 1 prosent tymoloppløsning i et belte rundt huset/hytta og gårdsplassen. Småbarn må ikke få tak i møllkulene.

Huggormen har i følge zoologene god luktesans, og stoffer som kan holde andre dyr borte kan også prøves mot den. Preparater som inneholder bla. tymol og som er beregnet på å holde katter borte, fåes kjøpt i dyreforretninger og kan forsøkes. Tymoloppløsningen kan fåes på apotek og kan fylles på sprayflaske for å sprøytes ut.

Legemiddelet Prednisolon-Prometazin tabletter til bruk ved huggormbitt er ikke lenger i salg. Dersom en skal oppholde seg i områder med mye huggorm hvor det er lang vei til sykehus eller lege, og en har ansvaret for små barn, kan det være aktuelt å ha med seg kortisontabletter. Det må en i tilfelle diskutere med lege, og tablettene er reseptbelagte. Tablettene skal taes snart etter at en er bitt og bare 1 gang. Lege skal kontaktes snarest.

Ved innleggelse i sykehus kan det om nødvendig gis spesielt serum mot huggormbitt.

 

Mozon.no 15.08.01