Bisonpølser - smaker det noe godt, da? Foto: Kristin Sørdal
Bisonpølser - smaker det noe godt, da? Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Bison i pølsa - er det noe godt, da?

Nå skal du spise krokodille-, bison-, struts- og villsvinpølser.

Publisert
Sist oppdatert

Pølseprodusenten Leiv Vidar har byttet ut svin- og storfekjøtt med krokodille-, bison-, struts- og villsvinkjøtt. I alle fall til en viss grad ...

Dette skal bli krokodille-, bison-, struts- og villsvinpølser, som produseres i begrenset opplag, og selges gjennom Narvesen-kjeden.

– Det begynte egentlig med idémøte, vi hadde lyst til å overraske og komme med noe nytt som ikke var blitt gjort før. På slike møter kastes mange idéer i været, blant annet krokodillepølser, og så landet vi på dette, sier Asbjørn Koller, markedssjef i Leiv Vidar, til DinSide.

Først ute er bisonpølsene, som allerede nå er å få kjøpt i kioskene. De øvrige eksotiske pølsene vil komme suksessivt, nærmere bestemt i august, september og oktober. Krokodillepølsene er sist ute.

Hvorfor er pølsa for lang? (eller brødet for kort?)

Theo Haider driver Narvesen på Oslo City, og startet salget av de nye bisonpølsene tirsdag. Foto: Kristin Sørdal
Theo Haider driver Narvesen på Oslo City, og startet salget av de nye bisonpølsene tirsdag. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Vi har prøvesmakt

– Vil dere ha drikke til, spør betjeningen på Narvesen-kiosken?

– Nei, bør vi kanskje det?

– Du vet, bison er kraftige greier, sier Haider i kiosken på Oslo City.

Theo Haider, som driver Narvesen-kiosken på Oslo City, forteller at han startet å selge de nye bisonpølsene tirsdag. Foreløpig har han ikke merket den helt store etterspørselen.

– Vanligvis varer slike kampanjer i to uker, og nå er jo dette i limited edition, men vi får se hvor lenge det varer, og om det er noe som kommer til å være en del av vårt sortiment, sier Haider til DinSide.

Vi har altså prøvesmakt bisonpølsene, men er ikke helt overbevist. Vi får anbefalt sterk sennep og vanlig ketsjup på pølsa.

Først og fremst virker det som dette er kjøttrike pølser. Ifølge produsenten skal de nye eksotiske produktene inneholde 22 prosent mer kjøtt enn vanlige grillpølser fra Leiv Vidar, som har 59 prosent svin- og storfekjøtt.

- Jeg ser ingen fordeler med bisonpølse, bortsett fra at det er bison. Og moroa med å spise bison stanser etter første bisonpølse, synes smakstester Ole Petter Baugerød Stokke. Foto: Kristin Sørdal
- Jeg ser ingen fordeler med bisonpølse, bortsett fra at det er bison. Og moroa med å spise bison stanser etter første bisonpølse, synes smakstester Ole Petter Baugerød Stokke. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


– Smaksmessig synes jeg ikke dette er noen fordel: Det gjør pølsa mye tørrere enn vanlig pølse, synes smakstester og DinSide-journalist Ole Petter Baugerød Stokke.

Det er også en mye kraftigere smak av disse pølsene enn av vanlige svine- og storfepølser - det smaker mer kjøtt. Dette er med andre ord ingen vinner blant dem med litt sarte smaksløker. For å like denne pølsa, må du rett og slett like den kraftige kjøttsmaken.

– Jeg ser ingen fordeler med bisonpølse, bortsett fra at det er bison. Og moroa med å spise bison stanser etter første pølse, synes smakstester Stokke, som også kunne tenke seg mer kryddersmak.

– Krokodille blir en overraskelse

Leiv Vidar har selv laget oppskriften for de nye pølsene. Ifølge Koller er bisonkjøttet ganske likt vanlig storfekjøtt.

– Men det er litt mørkere og er kjent for å være mørere. Produksjonsteknisk skiller det seg ikke vesentlig fra vanlig produksjon når det gjelder villsvin og bison, sier Koller.

– Krokodille er en liten overraskelse for oss, vi forventer at konsistens og smak ligger et sted mellom svin og kylling, men vi har funnet at det skal være mulig å lage smakfulle og gode pølser av det, sier han.

Krokodillepølsene blir laget med en spesiell cajun-krydderblanding, med mye smak av paprika og chili.

Koller anbefaler å spise de eksotiske pølsene med brød.

– Skal man ha ketsjup og rekesalat på krokodillepølsa? Hva er egnet tilbehør?

– Bisonpølsa er veldig velsmakende i seg selv, så her anbefaler vi vanlig pølsetilbehør, ikke mye annet, sier Koller til DinSide.

– For de mer eksotiske variantene vil vi skreddersy tilbehør for de som ønsker det, forteller han.

Dette skal du spise fra grillen i sommer

Herfra kommer kjøttet

Alle pølsene skal produseres på Leiv Vidars fabrikk på Hønefoss. Kjøttråvarene importeres imidlertid fra utlandet.

Bisonkjøttet får de fra Canada og villsvinet fra Australia. Hvor de vil få struts- og krokodillekjøttet fra er foreløpig ikke avklart.

– Vi vet det er farmer i Sør-Afrika som spesialiserer seg på krokodillekjøtt, men vi kan ikke si akkurat hvor det kommer fra ennå, sier Koller.

Leiv Vidar får varene levert fra et importforma som har spesialisert seg på eksotiske dyreslag.

– Så for oss blir det en helt vanlig råvare når vi kjøper det av dem, fortsetter han.

Begrenset opplag

Pølsene skal kun lages i et begrenset opplag på 7.500 stykk av hver sort.

Det er imidlertid ikke alle Narvesen-kioskene som vil selge de eksotiske pølsene, dette har vært opp til de enkelte kioskinnehaverne å bestemme. Ifølge Koller er de fleste av kioskene som tilbyr dette lokalisert på østlandsområdet, samt i store byer som Trondheim, Bergen og Stavanger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer