<strong>BIRKEN PÅ BILLIGSYKKEL:</strong> Torbjørn Orø klarte det på sykkel til under tusenlappen. Foto: Per Ervland/Eivind Bye, SPORTMEDIA
BIRKEN PÅ BILLIGSYKKEL: Torbjørn Orø klarte det på sykkel til under tusenlappen. Foto: Per Ervland/Eivind Bye, SPORTMEDIAVis mer

Birken på sykkel til 800 kroner

Torbjørn Orø gjennomførte Birkebeinerrittet med en sykkel som veier 15 kg og kostet 800 kroner.

- Det ristet godt nedover, men jeg er glad for at jeg kom igjennom, forteller Orø fornøyd.

DinSide har tidligere testet Biltemas billigsykkel. I vår test kom ikke sykkelen til 700 kroner særlig godt ut, og vi fikk problemer på langtur. Nå viser det seg likevel at det faktisk er mulig å gjennomføre et av Norges hardeste terrengritt på sykkelen, nemlig Birkebeinerrittet.

- Jeg har pussa opp et gammelt hus i sommer så det har blitt minimalt med sykling før Birken, forteller Orø.

Med dette som bakgrunn er tiden på 7 timer, 31 minutter og 11 sekunder en høyst respektabel prestasjon.

- Det eneste jeg har gjort med sykkelen er å skifte dekk, de betalte jeg cirka 100 kroner for - på Biltema, forklarer Orø.

- Jeg synes 800 var en rimelig penge å betale for alt sammen.

Den billigste sykkelen i rittet?

En strålende fornøyd Torbjørn Orø, med det som butikken hevder er Norges billigste nye sykkel, har nettopp fullført Birken på respektabel tid. Foto: Eivind Bye, SPORTMEDIA
En strålende fornøyd Torbjørn Orø, med det som butikken hevder er Norges billigste nye sykkel, har nettopp fullført Birken på respektabel tid. Foto: Eivind Bye, SPORTMEDIA Vis mer


Biltema mener selv at dette er Norges billigste sykkel. Det som ihvertfall er helt sikkert er at det er veldig langt unna den dyreste sykkelen i rittet.

Birken er et 94 km langt terrengritt hvor mesteparten foregår på grusvei. Det er også noen deler sti og asfalt. Ta med at årets utgave kanskje var et av de hardeste som har vært gjennomført. På løypa høyeste punkt oppga arrangørene at det kun var to grader, samt at det regnet hele veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kommer definitivt til å sykle igjen, men da vurderer jeg å kjøpe sykkel med dempegaffel. Jeg har sett på Biltemas dyreste variant til ca 4.500 kroner, og kommer nok til å gå for den neste år, sier Orø, som påpeker at han ikke er sponset av utstyrskjeden.

Les også: Fritt frem for sykkeltyvene

Bruker femsifrede beløp på utstyr

Birken har de senere år blitt svært populært. Både trening og utstyr har blitt en trend. Folk legger titusenvis av kroner i sitt sportsutstyr, og beregninger Dagens Næringsliv har gjort viser at det var verdier for cirka 560 millioner kroner i sving forrige helg.

Orø kan imidlertid ha gjort lurt i å ikke legge for mye penger i sykkelen sin. Hvert år blir sykler stjålet under Birkebeinerrittet. NRK.no melder for eksempel at fire sykler ble stjålet dagen før rittet.

Andre klarer ikke å få med seg sykkelen sin hjem. Daglig leder i Birkebeinerrittet, Tone Lien sier til Østlendingen at de har hele 40 sykler som er gjenglemt etter forrige helg. I dag går fristen ut for å hente sykkelen din. Henter man ikke sykkelen i løpet av dagen går den til Fretex.

Stjålet sykkel? Bransjen favoriserer ett sykkelregister, så registrering gir ikke nødvendigvis lavere egenandel.