Bind strømprisen nå

Mange tegn tyder på at du kan spare betydelige summer i strømutgifter hvis du går over til fastprisavtale på strøm nå.


Det første varselet om at strømprisene kan nå stratosfæriske høyder til høsten fikk vi for en måned siden, da vi konstaterte at aktørene i strømmarkedet forventet strømpriser 30 til 40 prosent høyere enn gjennomsnittet for høstmånedene de siste åtte årene.

Enda høyere

En sjekk i går på den nordiske strømbørsen, Nordpool, viste at grossistene i strømmarkedet nå handler med enda stivere strømpriser enn for en måned siden.

- Dette er hva markedet forventer til vinteren, sier informasjonsdirektør Knut Lockert i Nordpool til DinSide, og viser til sine forklaringer fra juni om at strømprisene dannes i et åpent marked, slik at kraften går i den retning der prisen er høyest. De høye prisene på alternativer til strøm, som olje og gass, driver strømprisene oppover. I tillegg priser europeiske kullkraftprodusenter inn grunnlag for kjøp av CO2-kvoter.

I tabellen viser vi hva forbrukere må regne med av strømpriser til høsten, hvis vi skal tro at de handlende på strømbørsen vet hva de gjør - og det må vi jo tro.

Her er høstens strømpriser
MånedGrossistpriser*
på strømbørsen
Pris til forbruker**
August26,8533,6
September28,235,3
Oktober29,2536,6
November31,839,8
Desember32,4540,6
Kilde: Nordpool *Forwards 18. juli 05. **Inkludert 25 pst mva.Merk deg at vi i beregningene ikke har lagt inn noe som helst av marginer til strømselskapene. Prisene i tabellen må betraktes som et absolutt minimum av hva som kan forventes.

De laveste fastprisene på strøm med ett års bindingstid ligger for tiden rundt 38 øre per kilowatt-time. Alle leverandørenes fastpriser finner du hvis du trykker her. Dette er omtrent 10 øre dyrere enn de billigste variable strømprisene, som du finner hvis du trykker her.

Strømleverandørene vil alltid bake inn sine forventninger til prisene i bindingstiden i fastprisene på strøm. Derfor er det et uttrykk for usikkerhet når fastprisene for ett år fremover varierer så mye som fra 38,5 til 43 øre per kilowatt- time.

El-verkssjef Ole Vidar Lunde i Fitjar kraftlag er svært tilbakeholden med kommentarer til at Fitjar for tiden tilbyr landets billigste fastprisavtale, og vil heller ikke si noe om hvor lenge tilbudet vil bestå.

- Ingenting er så usikkert som strømprisene, er Lundes eneste kommentar.

Venter oppgang

Forbrukerkraft tilbyr fastpris med ett års bindingstid til 43 øre, og ligger i den andre enden av skalaen på DinSides oversikt over fastpriser.

- Vi har satt denne prisen, fordi den avspeiler hva markedet forventer av priser til høsten. Det som er spesielt for tiden, er at andre aktører ikke har gjørt det samme, sier administrerende direktør Michael Irgens i Forbrukerkraft.

- Jeg har også registrert at prisene på standard variabel pris hos enkelte ligger langt under hva de har grunn til å forvente vil være prisene om to uker fra nå. Hva dette skyldes, vet jeg ikke, sier han.

Fenomen

Dersom det er et etterslep i selskapenes fastpriser for tiden, er dette et helt spesielt fenomen. Historisk har det nemlig alltid vist seg at spotpris-avtaler har vært billigst. Les mer om dette her

Vil du sjekke hvor du kan få kjøpt din billigste faste eller variable strøm? Finn ut med vår kalkulator!