Biltjuvenes ti på topp

Både kjøperne og tjuvene er enige. Golf er best. >>> Se oversikten over de mest stjålne bilene her.

Tyske biler

Ferske tall fra Kriminalitets-
forebyggende råd i Sverige viser at biltjuvene vet hvilke biler de vil ha og hvilke som er lett å stjele.

Har du en gammel bil så bør du være mer på vakt enn om du har en ny bil. Svært mange av bilene som stjeles i Sverige er nemlig eldre enn 1998-modeller. Dette kommer av at bilder produsert fra og med 1999 er produsert i henhold til EU-krav som pålegger bilprodusentene å sette inn startsperrer. Slike sperrer skal gjøre det vanskelig å stjele bilen. Kun 3.000 av de 35.000 bilene som stjeles hvert år er nye.

Volvo mest populær

VW Golf er høyt elsket ikke bare hos kjøperne, men også hos tyvene. Bilmodellen ligger øverst på savnet/stjåletlista både i Sverige og i Norge.
VW Golf er høyt elsket ikke bare hos kjøperne, men også hos tyvene. Bilmodellen ligger øverst på savnet/stjåletlista både i Sverige og i Norge. Vis mer


Det svenske Veivesenet har registrert at den bilen var mest tyveriutsatt, var Volvo. Det ble nemlig stjålet 452 biler fra den svenske fabrikanten - men så er det også solgt 300.000 av dem i perioden 2000-06.

Men det skurkene vil ha er tyske biler: VW og Audi ble det stjålet henholdsvis 369 og 259 av. Mercedesene forsvant det 185 av og av BMWer var det 209 som ble røvet.

Blant Volvo er det særlig V70, V40 og V50 som er stjeles mest, for VW var det Golf, Passat og Audi A4 og AG som var særlig utsatt.

VW Golf, Ford og Toyota

Tall fra Finansnæringens hovedorganisasjon viser at det i Norge ble stjålet 10.570 biler i 2005, og at det ble utbetalt 304,9 millioner kroner i erstatninger. Kripos kunne i 2005 opplyse om at de bilene som det ble stjålet mest av i Norge, var VW Golf, mens Ford og Toyota kom som nummer to og tre på lista over biltyvenes yndlingsbiler. Imidlertid opplyser Kripos om at de ikke lenger fører statistikk over hvilke bilmodeller som stjeles hyppigst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er registrert en markant nedgang i biltyverier både i Sverige og i Norge. Mange biler dukker også opp igjen, og mye av grunnen til dette er at bilene stjeles fordi tyven har behov for å komme seg fra A til B. Hva med å kjøpe busskort?

>>> Se oversikten over de mest stjålne bilene her.

Kilder: DinaPengar.se, Dagbladet.no og Finansnæringens hovedorganisasjon

AKTUELT