<b>Dyr, dyrere, dyrest: </b>Mobilsurfing er foreløpig en gullgruve for operatørene. Men tross alt faller prisene - langsomt.
Dyr, dyrere, dyrest: Mobilsurfing er foreløpig en gullgruve for operatørene. Men tross alt faller prisene - langsomt.Vis mer

Billigste mobilsurf i utlandet

Chess og Netcom er de beste abonnementene om du surfer mye på telefonen i utlandet.

I markeder med konkurranse vil prisene etterhvert nærme seg kostnadene ved å produsere ytelsen. I markedet for mobilsurfing i utlandet er det tilsynelatende ingen sammenheng mellom selskapenes kostnader og priser til forbrukerne. Det er begrenset konkurranse og den rene forhandlingsmakten gjelder. Din makt er ikke stor når du står i Luxor og leter etter hotell på mobilen.

Viktigere enn du tror

De fleste tenker seg at de har så lite forbruk av datanedlasting til mobilen når de er i utlandet at det ikke berører deres valg av abonnement. Men som mange bittert har fått erfare, er det fort gjort å doble årsregningen ved en ukes ubetenksom mobilsurfing.

Mobilsurfing er nesten som Ryanair og koffertene: Flybilletten koster ni kroner, men kofferten 200 og kredittkortgebyret 50. De fleste av oss er i utlandet flere ganger i året, og har bruk for internett på mobilen når vi er der. Så vi burde legge mer vekt på disse prisene.

Store endringer siden april

Det har vært til dels store endringer i prisene for mobilsurfing i utlandet siden vi sist oppdaterte prislisten i slutten av april. I de fleste tilfellene har det vært et prisfall, sammen med en overgang til felles takster for roamingpartnere og land. De fleste operatørene har nå ett takstnivå for Norden og ett annet for øvrige vesteuropeiske land. For land utenfor Europa er ikke bildet like klart. Her har til og med noen priser økt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kalkulator: Mobilsurfing i utlandet

Fra utpressing til kjempedyrt

Den laveste prisen til forbruker har OneCall (innenfor Norge) med 99 øre pr. megabyte, mens de øvrige ligger på 10-20 kroner pr. megabyte om du ikke har særskilte dataabonnementer.

Bortsett fra avregningen, som vi antar går automatisk, har ikke f.eks. Cosmo Bulgaria Mobile noen høyere kostnader ved at du surfer i mobilnettet deres enn at en av deres egne, bulgarske kunder gjør det. Men er du OneCall-abonnement, må du ut med 129 kroner pr. megabyte. Noe av dette tar sikkert OneCall selv, men det meste skyldes at Cosmo kan kreve hva de vil. OneCall i Bulgaria er mindre enn usynlig. Det er ingen trussel å true med å gå til konkurrenten.

Netcom best med kontantkort

Skal du surfe med mobilen i utlandet, skal du ihvertfall ikke gjøre det med kontantkort. Dette har vært en slags felles leveregel, men Netcom har nå endret dette spillet noe. Deres nye priser for kontantkortbrukere hevder seg bra også mot konkurrentenes abonnementer.

Du kan selv se hvilket abonnement som er billigst for deg i kalkulatoren for utenlandssurfing, men vi har gjort en lyntest ved å se på posisjonen til de forskjellige produktene i tre populære ferieland, Danmark, Spania og Tyrkia. Blant kontantkortene er Netcom billigst i samtlige.


Billigste mobilsurfing i tre land
 SpaniaDanmarkTyrkia
Kontantkort:
Netcom111
Privatabonnement:
Chess111
Bedriftsabonnement:
Netcom121

Noen priser har Netcom senket sterkt. Det kostet tidligere 75 kroner per megagbyte for en kontantkortkunde å laste ned data i Danmark. Nå koster det 16 kroner om man roamer med Telia Mobil, som er Netcoms søsterselskap. I Finland har også prisen falt fra 75 til 16 kroner for det samme abonnementet, når man surfer med Netcoms søsterselskap Sonera. I Hellas har prisen falt fra 125 til 24 kroner. Det samme prisfallet har Netcom foretatt for kontantkortkunder som surfer fra bl.a. Polen, Portugal, Spania, Storbritannia og Tyskland.

24 kroner er fremdeles dyrt, men det er på en måte ikke pistolen i tinningen.

Chess billigst for privatabonnementer

Også Chess har senket prisene kraftig, og er nå billigst for abonnementer for privatpersoner. Både Tele2 og Chess har gått en runde hvor man stort sett har senket prisene til 29 kroner i hele Europa. Tidligere var disse prisene inntil 150 kroner.

Bedriftsabonnementer mer komplisert

DinSide er først og fremst for fobrukere, men for bedriftsabonnementer vinner Netcom. Bildet er imidlertid mer uklart her. Som tabellen viser, er ikke Netcom billigst i Danmark, det er Telenors bedriftsabonnementer. Både Telenor og Netcom har dessuten siden april innført nye rotete dataabonnementer. Man betaler en fast pris pr. måned som dekker en forholdsvis stor mengde data. For forbruk ut over dette, betaler man det samme som øvrige bedriftsabonnenter.