Billigst på 30 år

Det britiske pundet er rekordlavt mot norsk krone.

Det er 30 år siden du har måttet betale like lite for denne valutaen.   Foto: Colourbox.com
Det er 30 år siden du har måttet betale like lite for denne valutaen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke siden 1977 har det britiske pundet vært så billig mot norske kroner som nå. I dag ligger det britiske pundet og vaker på 9 norske kroner.

Den norske kronen er også sterk mot amerikanske dollar som er nede i 5,65 kroner per stykk.

Ifølge analytikere nettavisen E24 har snakket med, er det særlig en særnorsk kronestyrking som driver ned prisen på pund i forhold til norske kroner.

Peter Knutzen, sjef for valutahandel i SEB, tror forventninger til høyere rente fra Norges Bank bidrar til å løfte kronekursen.

- Markedet har voldsomt positive forventninger til den norske styringsrenten. Norges Bank befinner seg i en helt annen situasjon enn Bank of England, sier Knutzen til E24.

Bank of England avholder rentemøte i dag, og skulle britene sette ned renten ytterligere, kan pundet svekkes noe mer.

Valutakalkulator: Alltid oppdaterte kurser

Gunstig for ferierende

Britiske pund til 9 kroner og amerikanske dollar til 5,65 er utvilsomt hyggelige nyheter for ferierende nordmenn, eller for de som er glad i å handle på nettet. Mange irriterer seg over 200-kronersgrensen, som utløser norsk merverdiavgift på varen. En norsk krone i medvind kan få presset flere produkter under grensen.

Vær imidlertid oppmerksom på at prisen på varen ikke alltid blir beregnet når du bestiller den fra utlandet, men når den fortolles her i Norge. Om kronekursen har svekket seg i løpet av denne perioden, kan dette gi utslag og kanskje tippe varen over 200 norske kroner. Da må du betale moms på hele produktet, ikke bare på summen som overskrider 200-kronesgrensen.

Med vår importkalkulator kan du enkelt finne ut hvor mye det vil koste deg å handle en vare fra utlandet.

Dårlig nytt for noen

Men selv om reisende kan glede oss over hyggelige kurser, er den sterke kronen et problem for norsk industri. Storbritannia er Norges fjerde viktigste eksportland og sterk krone vanskeliggjør innsalget fog svekker konkurranseevnen til norsk industri.

Se også: Norge kan få nye penger

(Kilder: Aftenposten, E24, DinSides valutakalkulator)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer