Billigere portvin og sterkøl

Lommeboken til sherry- og portvindrankere har grunn til å smile.

Avgiften på sterkvin reduseres. I dag er avgiften på slik vin nesten den samme som på brennevin. Regjeringen foreslår i stedet at avgiften skal være den samme for sterkvin som for svakvin.

Om det er for å hindre handelslekkasje til Sverige eller for å tekkes de gamle skal være usagt:

Hetvinen blir i alle fall 60 kroner billigere per helflaske neste år.

Prisbomben i forslaget til statsbudsjett for 2000 er uten tvil avgiftslettelsene på sterkvin. De settes så kraftig ned under den stadig sittende Kristelig Folkeparti-dominerte regjering at utslaget blir 60 kroner per flaske.

Fiin Gammel Portvin, Churchill's White Port, Bristol Cream, Malmsey, Campari Bitter og Bailey's Original Irish Cream - alle blir de omtrent 60 kroner billigere fra 1. januar 2000.

Vin og kultur

Dette bekrefter at vin og kultur er begreper som hører sammen, kommenterer en fornøyd informasjonssjef Svein Ringstad i Vinmonopolet. Han tror ikke prisnedslaget på sterkvin vil føre til økt alkoholkonsum, bare vridning
fra for eksempel konjakk til likør.

Kampen for lavere avgifter på hetvin har blant annet vært ført av vinjournalister her i landet. Norge har hatt særdeles høye avgifter på sterkvin sammenlignet med utlandet.

Svenskene har en avgift på 31,95 kroner på en flaske portvin, mens tilsvarende norske avgift til nå har ligget på 102,30 kroner.

Avgiftsnivået for sterkvin er på høyde med brennevinsavgiften her i landet, mens svakvin har en langt lavere avgift.

Billigere sterkøl

Også avgiften på sterkøl reduseres i forslaget til statsbudsjett. Men dette får langt mer beskjedne utslag. Prisnedgangen blir på mellom 80 øre og halvannen krone, avhengig av alkoholprosent, for en flaske sterkøl.

Omsetningen av sterkvin har utgjort 1,5 prosent av Vinmonopolets solgte volum de siste årene. Med Stortingets tilslutning kan portvinsforbruket nå komme til å øke.

I alle fall signaliserer regjeringen at det likevel ikke er så gærn't med en liten likør til kirkekaffen...