Billigere piller i butikken

Du kan spare mange kroner på å kjøpe reseptfrie medisiner i dagligvarehandelen. Legemidlene på super'n er langt billigere enn på apotek eller bensinstasjon.

Legemiddelverket har vurdert ordningen med salg av legemidler utenfor apotek. Resultatet viser at legemidler er billigst i dagligvarehandel og dyrest på bensinstasjon. Apotekene kommer midt i mellom.

Bruker du medisinene riktig? Les mer på Lommelegen:

27 prosent
Et av målene med ordningen, er økt priskonkurranse. Og ifølge tallene fra Legemiddelverket, har dette vært vellykket. De har sammenliknet prisen på fem vanlige legemidler på og utenfor apotek:

Dagligvarehandelen kom best ut, med en gjennomsnittspris på 185 kroner til sammen. Gjennomsnittet på apotek var 210 kroner, tett fulgt av kiosk med et gjennomsnitt på 212 kroner. Dyrest var bensinstasjoner, med 235 kroner i gjennomsnitt.

Det betyr at medisiner på bensinstasjonen koster 27 prosent mer enn de billigste alternativene i butikken.

Større priskonkurranse
- Vi har fått påvist at for legemidler tillatt solgt utenfor apotek er det en priskonkurranse. Konkurransen gir en positiv priseffekt, sier Tor Frostelid i Legemiddelverket.

Han påpeker at det er fri prisfastsettelse på reseptfrie legemidler, slik at butikker kan sette den prisen de ønsker på legemidlene.

Og det er tydelig at apotekene også har blitt påvirket av priskonkurransen.

- På legemidlene som selges utenfor apotek, ser vi et prisfall, mens på de andre legemidlene har prisen gått opp, sier Frostelid.

Fra 2003 til 2006 var prisøkningen på konkurranseutsatte legemidler på to prosent, mens ikke-konkurranseutsatte legemidler økte med 18 prosent på apotekene.

Trygge legemidler
Og det spiller egentlig ikke så stor rolle hvor du kjøper reseptfrie legemidler. Forbrukerne kan stole på at legemidlene de kjøper utenfor apotek er trygge.

- Det er de samme legemidlene som selges, så det er helt trygt. Men forbrukeren må kjenne til hvordan legemidlet skal brukes, sier Frostelid.

Hanne Sterten, kommunikasjonssjef i Alliance apotek, synes konkurranse er positivt, men at god rådgivning er enda viktigere.

- Når det gjelder legemidler er det viktig med fagkunnskap for å informere om riktig bruk og hindre feilbruk av legemidler. Denne kunnskapen får du kun på apoteket. Ingen legemidler skal brukes ukritisk. Jeg ville følt meg tryggere på apotek, sier hun.

Kjøper du nesespray på butikken? Overforbruk av sprayen kan ødelegge slimhinnene.

 

Mozon.no, 18.12.2006