Billigere mobil?

Billigere mobil?

Konkurransetilsynet har nå forbudt Telenor Mobil å inngå konkurransedrepende avtaler.

Publisert
Sist oppdatert

Konkurrentene i mobilbransjen øyner nå muligheten til å spise markedsandeler fra storebror Telenor Mobil etter at Konkurransetilsynet nå har forbudt giganten å inngå konkurransedrepende avtaler.

Den økte konkurransen kan gi lavere priser på mobiltelefoni, sier NetCom i en pressemelding.

NetCom klaget

Det var Netcom som klaget Telenor Mobil inn for Konkurransetilsynet i november i fjor. Bakgrunnen var at Telenor nektet forhandlerne å ta inn konkurrerende produkter fra Netcom. I uttalelsen fra Konkurransetilsynet, som ble offentliggjort denne måneden, får Netcom medhold på alle punkter.

De fleste mobilselskapene tror at de vil selge flere mobilabonnementer og tilhørende produkter når avtalene fjernes fra nyttår.

- Uten Telenors sterke kontroll over forhandlerleddet vil salget vårt helt klart øke, sier Randi Punsvik, direktør for samfunnskontakt i Netcom.

Administrerende direktør Mikal Rohde i You tror salget vil kunne øke med mellom 20 og 30 prosent når flere salgskanaler åpnes. Han spår også lavere priser for forbrukerne.

- Alle vet at konkurranse på like vilkår presser ned prisene, og jeg tror at prisene på teletjenester kan gå ned fra dagens nivå, sier han.

Redd for Telenor


Punsvik i Netcom mener at avtalene har hindret både større og mindre aktører i å selge mobilproduktene sine på lik linje med Telenor.

- Konkurransetilsynet har gjort et svært grundig arbeid, og vi er glade for at de er av samme oppfatning som oss, selv om saksbehandlingen tok sin tid, sier hun.

Ifølge Konkurransetilsynets vedtak kan det være frykten for å miste Telenor Mobil som leverandør som har ført til at mange fagforhandlere har inngått avtaler med selskapet. Tilsynet tror ikke det er gevinster og fordeler som ligger til grunn.

- Nå blir i så fall denne frykten ubegrunnet, og kundene får endelig reelle alternativer til Telenor-produktene, sier Punsvik. Forbudet gjelder også overfor detaljistkjedene som Telenor har eierskap i.

Men Telenor kan klage

Fram til 5. november kan Telenor Mobil klage på avgjørelsen. Ingenting er derfor sikkert enda. Dersom vedtaket blir stående, vil Netcom og andre aktører få et helt annet utgangspunkt for å selge produktene sine.

- Distribusjon er en svært viktig del av salgsapparatet, og med konkurranse i dette leddet, antar
vi at salget helt klart vil øke i forhold til Telenor, sier Punsvik.

Telenor har eierskap


Mobilselskapet You er nå i full gang med å kontakte detaljhandelen for å få til distribusjonsavtaler. Likevel vil selskapet fremdeles satse like tungt på internettsalg og telesalg av abonnementer og andre mobiltjenester.

Mikal Rohde mener at effekten av vedtaket er helt avhengig av hvordan bestemmelsene blir etterlevd.

- Baksiden av medaljen er at Telenor fremdeles har eierskap i flere av salgskanalene, og som eier kan det jo tenkes at de hvisker noen ord i øret på de som driver butikkene. Kjedene bestemmer selv hvilke produkter de vil ta inn og hva slags kampanjer som skal kjøres, uavhengig av dette vedtaket, sier han.

Han mener at Telenor har levd en beskyttet tilværelse i mange år, og er helt sikker på at mobilmarkedet ville sett jevnere ut hvis et slikt vedtak hadde kommet på slutten av 90-tallet.

Bjørn Erik Reinseth, administrerende direktør i Sense, tror at det nå vil bli lettere å komme inn i kanaler som tradisjonelt har hatt sterke bånd til Telenor.

- Det er positivt at Konkurransetilsynet har kommet til denne konklusjonen, men det er trist at det har tatt såpass lang tid, sier han, og viser til at Telenor har brukt sin posisjon til å feste grepet om distribusjonsleddet siden midten av 90-tallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer