Billigere medisin

Nye utsalgssteder for reseptfrie legemidler kan skjerpe konkurransen og senke prisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For at konkurransen skal fungere godt må imidlertid de nye utsalgsstedene ha samme rammebetingelser som apotekene, skriver Konkurransetilsynet i forbindelse med en høringsuttalelse.

Konkurranse vil gi lavere priser

Regjeringen ønsker å åpne for at andre utsalgssteder enn apoteker kan selge visse reseptfrie legemidler, og Helsedepartementet har sendt et forslag om dette på høring.

Konkurransetilsynet stiller seg positiv til forslaget, slik at for eksempel dagligvarehandelen og helsekostforretninger kan selge reseptfrie legemidler. Dette kan skjerpe konkurransen og senke prisene.

Ikke like vilkår

Flere av de foreslåtte kravene innebærer imidlertid at de nye utsalgsstedene ikke kan konkurrere på like vilkår med apotekene. Men dette vil ikke gi de gevinstene man kunne fått av konkurransen, mener Konkurransetilsynet.

Til forskjell fra apotekene foreslår Helsedepartementet at legemidlene, som blir solgt i de alternative utsalgsstedene, må være innelåst eller bli solgt over disk.

Departementet mener også at det bør stilles strenge krav til eksponering av legemidlene. I tillegg kommer departementet med flere andre vilkår, som bare vil gjelde for de alternative utsalgsstedene.

Kilde: Konkurransetilsynet

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!