Billige piller er like bra

Billige medisiner virker like bra som dyrere merkevarer, viser ny forsking. Alternativene sparer helse-Norge for flere hundre millioner kroner.

Når du har behov for å senke kolesterolet, finnes det en rekke legemidler å velge mellom på markedet. Enkelte alternativer koster bare en brøkdel av andre, og nå viser en ny undersøkelse at høy pris ikke betyr høyere kvalitet.

I en studie fra universitetet i Cambridge ble blant annet kolesterolmiddelet atorvastatin byttet ut med det langt billigere medikamentet simvastatin. Det senket kostnadene kraftig, uten at det påvirket den medisinske effekten negativt, ifølge svenske Dagens Medicin.

Nesten 300 000 nordmenn bruker slike midler.. De fås på blå resept og dekkes dermed av Folketrygden.

- Det offentlige sparer nå 200 millioner kroner i året på å bruke det godt dokumenterte simvastatin framfor det dyrere atorvastatin. Det betyr at store midler frigjøres til andre helsetiltak, påpeker Erik Hviding i Legemiddelverket.

Migrene og lykkepiller
Det er Legemiddelverket som fastsetter reglene for hva som skal være såkalte ”foretrukne legemidler”, det vil si hvilke midler legene skal skrive ut hvis det finnes flere alternativer. De undersøker nå muligheten for billigere migrenemedisiner, og i høst skal de såkalte lykkepillene granskes.

Simvastatin havnet på listen da patentet ble fjernet og prisen gikk kraftig ned i 2005. Hviding er glad for at resultatene fra Storbritannia underbygger Legemiddelverkets konklusjoner.

- Vår erfaring er at flesteparten vil klare seg fint med simvastatin. Men de som har behov for andre midler, kan selvsagt få det på en helt ubyråkratisk måte.

Sliter du med høyt kolesterol? Her får du gode råd om en sunnere livsstil:

Mer penger å hente
I dag får 90 prosent av alle nye kolesterolpasienter utskrevet simvastatin når de trenger behandling. Men fortsatt er det 150 millioner å hente årlig, for bare halvparten av dem som har tatt medisiner en stund, bytter til simvastatin, ifølge Hviding.

- Legene må ta et aktivt grep for å sørge for et slikt bytte. Det er to hovedgrunner til at dette ikke blir gjort: De har mye å gjøre, og å forandre pasientenes resept blir et ekstra heft. Vi merker også at enkelte leger har bindinger til legemiddelindustrien.

Er du misfornøyd med fastlegen din? Da er det enkelt å bytte:

Pasientene må forstå
Når patentet på et legemiddel blir fjernet, er det også fritt fram å lage nøyaktige kopier under andre merkevarenavn. Det betyr at det finnes en rekke ulike legemiddelmerker med virkestoffet simvastatin, og apoteket kan velge å bytte til et billigere merke enn det legen har foreskrevet.

Ifølge den britiske studien er det viktig at pasientene forstår hvorfor de får andre preparater og at de kjenner seg fornøyd med forandringen.

- Da blir det apotekets jobb å forklare hvorfor pasienten får et annet merke enn det han eller hun er vant til, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Den britiske studien er publisert i International Journal of Clinical Practice.