- Billigbatteri like bra som dyre

Svensk test avslører.

- Det lønner seg ikke å kjøpe dyre batterier for å slippe å bytte de så ofte, fant Intertek og Testfakta i denne batteritesten. Foto: Colourbox
- Det lønner seg ikke å kjøpe dyre batterier for å slippe å bytte de så ofte, fant Intertek og Testfakta i denne batteritesten. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er det britiske testlaboratoriet Intertek som på oppdrag av det svenske forbrukertestmagasinet Testfakta.se har testet 12 batterier fra ulike produsenter, i ulike prisklasser. Konklusjonen er klar: Billig er like bra som dyrt.

- Hvorfor bruke 13 kroner på et batteri, når du kan få et likeverdig produkt for under to kroner, skriver svenske Testfakta.se.

- Lønner seg ikke å kjøpe dyrt

Ifølge Testfakta.se uttaler den britiske testlederen Mark Coggins at det riktignok er en forskjell mellom de billigste og et par av de dyreste batteriene, men at denne forskjellen er mye mindre enn de hadde forventet. Han kommenterer også at det generelt sett har skjedd en forbedring i leivslengden på denne typen batterier, og at det ikke lønner seg å kjøpe dyrere batterier for å slippe å bytte batteri så ofte.

Stell pent med batteriene

Sju produsenter under lupen

Engangsbatterier til test (Totalkarakter: På en skala fra 1 til 5)
BatteriTotalkarakterKommentar
Duracell Ultra4,9Best i test
Duracell Plus4,7Veldig bra kapasitet
Energizer Ultra +4,7Veldig bra kapasitet
Varta High Energy4,6Veldig bra kapasitet, men stor forskjell mellom ulike batterier1)
Philips Extreme Life +4,6Bra kapasitet
Panasonic Extreme Power4,5Bra kapasitet
Coltech Power4,2Veldig bra kapasitet for pengene
Ikea Alkaline4,0Mest kapasitet for pengene
Panasonic Essential Power3,9Jevn kvalitet, liten forskjell mellom ulike batteruer
Varta Longlife Extra3,7Stor forskjell mellom ulike batterier
Energizer Classic3,5Dårligere kapasitet ved veldig høyt forbruk
Philips Powerlife3,2Dårligst kapasitet
1) Det er testet ni eksemplarer av hvert batteri.
Kilte: Testfakta.se


Intertek har testet livslengden på noen av de vanligste alkaliske AA-batteriene (1,5 volt) på markedet. I testen inngår to produkter fra fem store batteriprodusenter; det enkleste standardbatteriet og en dyrere variant som ifølge produsenten skal fungere bedre i produkter som drar mer strøm. I tillegg er det testet billige batterier fra Ikea og Clas Ohlsson.

Batteriene er testet både på produkter med høyt energiforbruk og med veldig høyt energiforbruk. Når det gjelder det høye energiforbruket, sloknet de dårligste batteriene to timer før de beste. Clas Ohlssons batteri kuttet ut kun 16 minutter før testvinneren.

I testen på produktene med meget høyt energiforbruk kommer både Clas Ohlssons og Ikeas batteri godt ut, kun cirka 25 minutter etter testvinneren.

Dette er batteriene som er testet:
Coltech Power (Clas Ohlsson)
Duracell Ultra
Duracell Plus
Energizer Classic
Energizer Ultra+
Ikea Alkaline
Panasonic Essential Power
Panasonic Extreme Power
Philips Powerlife
Philips Extreme Life+
Varta High Energy
Varta Longlife Extra

Testvinnerne

Som du kan se av tabellen til høyre i artikkelen, er det Duracell Ultra som kommer ut som testvinner. Dette batteriet får totalkarakter 4,9 poeng av 5 mulige. Clas Ohlssons batteri Coltech får 4,2 poeng, og betegnelsen "mye for pengene". Ikeabatteriet følger hakk i hæl, med 4,0 poeng og vurderingen "mest kapasitet for pengene".

Testens taper er Philpis Powerlife, som med 3,2 poeng får vurderingen verst kapasitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer