Billig valuta i disse landene

Det er deilig å være norsk i både Danmark og andre land, takket være svært gunstige valutakurser.

Stockholm, London og New York er smarte destinasjoner for nordmenn i disse dager, takket være en sterk krone som gir god valutakurs i mange land. Foto: All Over Press
Stockholm, London og New York er smarte destinasjoner for nordmenn i disse dager, takket være en sterk krone som gir god valutakurs i mange land. Foto: All Over PressVis mer

Skal du handle på nett fra utlandet eller vurderer å reise på shoppingtur til en av storbyene, er det tiden for dette nå. En sterk, norsk krone gjør dette gunstig for nordmenn i disse dager.

Og skal vi tro storbanken DNB, vil krona holde seg sterk en god tid fremover.

Prøv DinSides valutakalkulator

Billig i Europa

Onsdagens valutakurser fra Norges Bank viser at en euro for tiden tilsvarer 7,3 norske kroner. For å finne et tilsvarende lavt nivå på euro-kursen, må vi helt tilbake til 2003.

Og for bare fire år siden var det helt andre tider for oss nordmenn som besøkte euro-landene: I desember 2008 lå kursen for euro i snitt på 9,4 kroner, viser tall fra Norges Bank.

Selv om det britiske pundet har vært hakket mindre verdt sammenliknet med norske kroner enn det er akkurat nå, er likevel 9,17 kroner per pund en god kurs for nordmenn. For det britiske pundet har sunket gradvis siden begynnelsen av 2000-tallet, da kursen lå på godt over 13 kroner per pund.

>> Handle fra Storbritannia? Her er de beste nettbutikkene

Også gunstig dollarkurs

Også den amerikanske dollaren har holdt seg på et greit nivå for oss nordmenn de siste årene. Tidligere var vi vant til å måtte gi 8-9 kroner per dollar, men slik er det ikke i dag. Onsdagens valutakurs fra Norges Bank var 5,74 kroner per dollar.

Den gode nyheten er dessuten at de tre store valutaene vil holde en tilsvarende lav kurs frem til i slutten av 2013, viser DNBs ferske morgenrapport. Det samme tror de om den svenske og den danske kronekursen.

Les også: Vil du netthandle til USA, uten trøbbel? Slik kommer varene frem

Billig i Køben og på harrytur

For heller ikke den danske og den svenske kronekursen er til å grine over. Den svenske krona har holdt seg stabilt den siste tiden, og kursen onsdag var på 85,56 norske per 100 svenske kroner.

>> Ikke like billig overalt: Derfor bør du sjekke svenskeprisene før du dra

Samtidig er den danske kronekursen på et historisk lavt nivå sammenlignet med norske kroner. Gjennom årene har vi blitt vant til at det er dyrt å betale med danske kroner, men det er ikke lenger tilfellet. I midten av denne uken viste kursene fra Norges Bank nemlig at vi bare må gi 98,12 norske kroner for 100 danske.

Man må ikke mange årene tilbake for å se en helt annen valutakurs; i 2009 tilsvarte 100 danske kroner rundt 120 norske.

Les også: Se hvilke utenlandske nettbutikker som anbefales

Populære storbyer

Om du velger en kjapptur til byer i Euro-sonen, USA eller Storbritannia, er du ikke alene.

– Høsten har blitt en høysesong for storbyhelger. En av destinasjonene som vi ser er veldig populær er New York, sier medierådgiver Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn i en pressemelding.

Blant de ti største rutene, var det størst vekst på Oslo – London (opp 10,9 prosent), opplyser Oslo Lufthavn Gardermoen ved presentasjon av passasjertallene for oktober.

Les også: Norwegian flyr til New York og Bangkok fra neste sommer