<strong><B>GRENSEHANDEL:</strong></B> Det kan være mye å spare på å handle over grensen. Men alt er ikke nødvendigvis billigere. Foto: Colourbox
GRENSEHANDEL: Det kan være mye å spare på å handle over grensen. Men alt er ikke nødvendigvis billigere. Foto: Colourbox Vis mer

Billig, sa du?!

Det er ikke alltid penger å spare på å handle «billig» i Sverige.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at det finnes mye som er billigere i Sverige enn i Norge.

Men om du ikke handler smart, er det ikke sikkert du sparer så mye som du hadde håpet på. Det kan faktisk hende du ikke sparer noen verdens ting på å ta handleturen til Sverige.

Her er seks punkter du bør tenke gjennom når du er på handletur over grensen:

Ikke betal med feil valuta

Handlesentra og butikker på andre siden av grensen gir deg som regel to betalingvalg; enten kan du betale i norske eller svenske kroner.

Mange kjøpesentra har til og med to betalingsterminaler - én der du må sette inn kortet med chip for å betale med norske kroner, og én du må dra magnetstripen for å betale med svenske kroner.

Dessverre er det mange nordmenn som velger det første alternativet, altså å betale i norske kroner. Kanskje fordi den norske prisen kommer opp med en gang, slik at en ser nøyaktig hvor mye en må betale. Eller kanskje det rett og slett er fordi mange innbiller seg at det er billigere å betale med norske kroner.

<strong><B>KRONOR - IKKE KRONER:</strong></B> Du kan spare en del penger på å betale med magnetstripen og betale med svenske kroner i en svensk betalingsterminal. Foto: Kristina Picard
KRONOR - IKKE KRONER: Du kan spare en del penger på å betale med magnetstripen og betale med svenske kroner i en svensk betalingsterminal. Foto: Kristina Picard Vis mer


Men valutaeksperter er enige i sin sak: Du bør alltid be om å betale i svenske kronor over grensen. Du skal altså be om å få dra kortet gjennom den svenske bankterminalen, slik at du betaler beløpet i svenske kroner. Betaler du i norske kroner vil du få et valutapåslag som gjør varene dyrere enn om du hadde betalt i svenske kroner.

Rådet om å betale i lokal valuta gjelder ikke bare når du drar over grensen til Sverige. Også når du ferierer i andre land bør du passe på å unngå å betale i norske kroner.

NB! Aberet med å betale i den svenske kortterminalen er at du må bruke magnetstripen på kortet ditt. Svindlerne elsker at du bruker magnetstripen, så vær ekstra påpasselig når du drar kortet.

Ikke tro at alt er billigere over grensen

Det er lett å gå amok på de gigantiske kjøpesentra som finnes over grensen. Men selv om utvalget er stort, og prisene er i svenske kronor, betyr det ikke at alt er billigere i Sverige.

<strong><B>SKJULER PRISEN:</strong></B> Her har butikken klistret over merkelappen med prissammenlikningen, slik at nordmenn på tur ikke skal se at varen egentlig er billigere i Norge enn i Sverige. Foto: Per Ervland
SKJULER PRISEN: Her har butikken klistret over merkelappen med prissammenlikningen, slik at nordmenn på tur ikke skal se at varen egentlig er billigere i Norge enn i Sverige. Foto: Per Ervland Vis mer


Som DinSide har påpekt tidligere er det enkelte varer som er billigere i Norge enn Sverige. For eksempel har ikke elektronikk og klær hatt noen kraftig prisstigning i Norge de siste årene, og det er langt fra sikkert at mange av disse varene er billigere i Sverige enn i Norge.

Tro heller ikke at all mat er billigere i Sverige. Matvarer er den største utgiftsposten for nordmenn på handletur over grensen, men ikke alle matvarebutikker i Sverige er like billige. En pristest på NRK viste at Rema 1000 i Norge kan være et billigere alternativ på utvalgte varer.

Handler du under troen på at «alt er billigere i Sverige», skal du ikke se bort fra at du betaler overpris for en rekke varer.

Ikke sikkert du får beste pris ved grensen

Mange av varene som faktisk er billigere i Sverige enn i Norge, er dyrere rett over grensen enn ellers i Sverige.

Selvsagt har du kjeder som H&M og DinSko som stort sett operer med samme priser over hele landet, men spesielt matvarer kan være betydelig dyrere jo nærmere norskegrensen du kommer.

En undersøkelse utført av den svenske avisen Göteborgs-Posten (GP), viste at prisene nær norskegrensen var høyere enn i Gøteborg - en av Sveriges største byer. Da undersøkelsen ble utført i 2008 var matbutikken Nordby Supermarket over 11 prosent dyrere enn storsortimentsbutikken Ica Maxi i Gøteborg.

Kanskje det kan være lurt å reise litt utenfor turistmekkaene nær grensen, for å få et litt mer normalt svensk prisnivå på varene?

Ikke kjøpe smått

Med mindre du bor rett ved norskegrensen er det ikke bare-bare å komme seg over til Sverige. Forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm, har regnet ut at det koster cirka 300 kroner i bensin- og bompengeutgifter å komme seg tur/retur Oslo- Svinesund.

<strong><B>FYLL OPP KURVEN:</strong></b> Pass på at du handler nok til at det faktisk lønner seg å dra helt til Sverige for å handle. Foto: Colourbox.com
FYLL OPP KURVEN: Pass på at du handler nok til at det faktisk lønner seg å dra helt til Sverige for å handle. Foto: Colourbox.com Vis mer


I tillegg tar du kanskje noen stopp underveis for å kjøpe en rådyr cola og pølse på bensinstasjon, og vips blir turen litt dyrere enn planlagt.

Derfor er det viktig å bruke litt penger når du først kommer over grensen. Handler en lite, ender en opp med å enten tape penger eller bare spare noen få småpenger på shoppingen i Sverige.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at mange av de som reiser over grensen ikke handler så veldig mye. For eksempel handler nordmenn mat for i snitt 824 kroner på handleturen over grensen. Det er kanskje mer enn hva man kjøper på en vanlig tur på nærbutikken, men kan ikke akkurat beskrives som storshopping.

Ikke glem å sjekke kvitteringene

Uansett om du handler i Sverige eller Norge kan det være lurt å ta deg bryet med å sjekke kvitteringene dine og finne ut du har betalt for mye. Vi prøver ikke få deg til å bruke flere timer på å nøye gå gjennom hver eneste kvittering, men det er alltid lurt å skumme gjennom bare for å sjekke om du finner noen store avvik.

<strong><B>LES RASKT GJENNOM:</strong></B> Sjekk at du ikke har betalt for mye, før du setter deg i bilen og reiser hjemover. Foto: Per Ervland
LES RASKT GJENNOM: Sjekk at du ikke har betalt for mye, før du setter deg i bilen og reiser hjemover. Foto: Per Ervland Vis mer


Da undertegnede var i Sverige for noen dager siden fant jeg raskt ut at personen bak kassen hadde slått inn enkelte varer flere ganger, dermed kunne handleturen blitt litt dyrere enn planlagt. Heldigvis ble feilen oppdaget gjennom å skumme gjennom kvitteringen, og pengene ble tilbakebetalt uten diskusjon.

Ikke kjøp bare for å kjøpe

Det kan være lett å la seg rive med når en først er på handletur, men tenkt gjennom hva du putter i kurven. Det er mye som kan være fristende, men tenk deg om du kommer til å få bruk for det du handler.

Merk deg også at mange av ferskvarene i butikkene rett over grensen har kort holdbarhetsdato, så dersom du hamstrer kan det hende du blir nødt til å kaste varene før du får spist dem. Tenk godt gjennom om du har lagringsplass i fryseren hjemme, og om du tror du får tid til å bruke maten.

Denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer