<strong><strong>VERSTINGLISTE:</strong></strong> Kinesiske produkter blir stadig oftere innrapportert til EUs felles varslingssystem, RAPEX, som farlige. Foto: Colourbox.com
VERSTINGLISTE: Kinesiske produkter blir stadig oftere innrapportert til EUs felles varslingssystem, RAPEX, som farlige. Foto: Colourbox.com Vis mer

Billig, men ikke bare bra

Kina topper en lite flatterende liste.

Publisert
Sist oppdatert

Vi omtaler av og til produkter som har vist seg å være skadelige for forbrukerne. For eksempel denne stolen som gjorde flere tusen syke og andre møbler som inneholder helseskadelige stoffer. Vi har også skrevet om rapporter om brannfarlige julelys og farlige leker. Felles for svært mange av disse farlige produktene er at de er laget i Kina.

Prislappen var 700 kroner, og Norges billigste sykkel kom (selvsagt) fra Kina. Holdt den mål? Her ser du vår test

Nå viser årsrapporten fra RAPEX - EU og Norges felles rapporteringssystem for farlige produkter - at dette ikke er tilfeldige inntrykk.

6 av 10 fra Kina

I 2009 viser oversikten fra RAPEX at hele 58 prosent av de rapporterte produktene kom fra Kina. Det er dessuten godt mulig at en andel av produktene der man ikke har greid å spore opprinnelsesland også kommer fra Kina. Disse utgjør syv prosent av det totale antallet rapporterte gjenstander.

Neste land på lista er Tyskland og Italia som står som opprinnelsesland for fire prosent hver av de innrapporterte produktene. Deretter følger Tyrkia med tre prosent.

Andelen av rapporterte problemprodukter fra Kina har steget jevnt og trutt siden 2004. Den gang lå andelen på 38 prosent.

Les også: Se opp for kosmetikkjøp på nett

God pris av feil grunner?

Mange land, Norge inkludert, nyter godt av lave priser på grunn import av varer fra land med lave lønninger og produksjonskostnader. Men dette er ikke nødvendigvis et gyllent bytteforhold. Digi omtalte i vår om rapporter om umenneskelige arbeidsforhold ved Microsoft-fabrikker i Kina. 15-timers arbeidsdager seks til syv dager i uka er beskrevet, og fordi pausene er fordelt gjennom arbeidsdagen, kan ikke arbeiderne forlate fabrikkområdet. En typisk arbeidsdag kan vare fra 07.45 til 22.55, og arbeiderne sammenligner fabrikken med et fengsel.

Les også: God pris av feil grunner?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer