Billig forsikring i Sverige

SMUTTHULL: I Sverige koster bilforsikringen 50% mindre enn i Norge. Men kan du forsikre bilen din der? Vi har sett på saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

For EU-borgere virker alt tilsynelatende enkelt. De kan nemlig forsikre bilen sin i et hvilket som helst forsikringsselskap i et hvilket som helst EU-land.

Gode penger å spare
Forsikringsprisen på en Volvo V70 Cross Country var cirka 23.500 per år hos GjensidigeNor. Svenskene kan derimot kose seg hele veien til banken. Hos svenske Volvia slipper nemlig søta bror unna med rundt 9.444 svenske kroner per år.

Men så var det oss da, EØS-borgerne, kan også vi påberope oss de samme rettighetene?

Ja

- EØS-avtalen gir deg her de samme rettighetene - i hvert fall i teorien, bekrefter Henrik Bull, forsker ved senter for europarett.

Utgangspunktet er altså klart, forsikringsdirektivene gjelder likt for EU & EØS landene, målet er altså å sikre den frie flyten av tjenester.

Så langt så vel.

Betingelser

For at du skal kunne tegne forsikring i et svensk selskap må imidlertid følgende betingelser være oppfylt:

  • Det aktuelle forsikringsselskapet i Sverige må være tilsluttet garantifondsavtalene i det landet hvor bilen er registrert.

    Selskapet må mao. være medlem av den norske trafikksikkerhetsforeningen.

  • Hvis forsikringsselskapet ikke er etablert i Norge, må de i det minste ha en representant som har fullmakt til å avgjøre erstatningssaker.

Svenske Volvia oppfyller vilkårene

I følge Kredittilsynet søkte det svenske forsikringsselskapet Volvia om filialetablering i Norge allerede i 1998, og de er i tillegg medlemmer i den norske Trafikkforsikringsforeningen.

Dette ga rom for optimisme tenkte vi, men så lett skulle det ikke gå, trykk her for å få referert vår samtale med svenske Volvia.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!