Billig fat eller dyr flat?

Fat TV; tjukkas-TV - eller billedrørsTV om du vil, er på vei ut av butikkene, ifølge NTB. De smarte uten de aller største kravene til hva fjernsynet skal brukes til, sparer tusener og kjøper en gammeldags TV av god kvalitet til en meget billig penge. Men hvor mye må du ut med for å få en bra?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye TV for pengene

Den klumpete, firkantete boksen spås ikke evig liv, men den holder likevel mål en god stund til for deg som ikke har tenkt å bruke den til så veldig mye mer enn... en TV.

- Kjøper du billedrørsTV nå, får du veldig mye TV for pengene, sier Christian Brekke, kommunikasjonssjef i elektrokjeden Elkjøp.

Prisene har blitt halvert de to siste årene på de "gammeldagse" TVene, i takt med lavere priser på flatTVene. Prisene følger hverandre, ifølge Brekke.

Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


Dette er nærmest å regne som historisk lav pris med de spesifikasjonene. Og etterspørselen er absolutt tilstede: - Vi ser at det er mange kunder som fortsatt er interessert i billedrørsTV, opplever å få veldig mye TV for pengene, sier Brekke.

Videre prisfall?

Siden prisene følger hverandre på flat- og bilderørsTVer - kan vi vente oss videre prisfall i 2006?

- Etterspørselen på endel flatTVer overgår tilbudet. Det er nå leveringsproblemer på enkelte flatTVer, og dette vil nok ikke bidra til videre prisfall slik vi så det i fjor og i år. De siste månedene har altså prisene stabilisert seg, ifølge Brekke. Han legger imidlertid til at det, til tross for at prisfallet har stagnert, er bra tilbud på flatskjermer nå.

Han tror også på et prisfall til neste år, men kan ikke si sikkert hvor mye eller akkurat når dette vil skje.

Tykk eller tynn?

Hva vil du helst ha? (Avsluttet)
LCD TV(51%) 541
PlasmaTV(30%) 316
Billig billedrørsTV(18%) 194
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Fordeler og ulemper

DinSide: Har bilderørsTVen noen fordeler framfor flatTVen - bortsett fra en lavere pris?

- Har du analoge TV-signaler, kan det enkelte ganger være en fordel å ha en ordinær bilderørsTV. Ikke alle LCD og plasmaTVer gir like gode bilder fra vanlig nett, sier Brekke, men legger til: - Du må ha TV-signaler fra kabel eller parabol, for å kunne utnytte potensiallet i en plasma- eller LCD-TV.

- Og hva med HD-TV?
- Ingen bilderørsTVer er merket HD-ready, men du vil selvfølgelig få brukt dem, sier Brekke. Det er altså ikke snakk om å kjøpe en TV du ikke vil kunne bruke om fire-fem år, det er mer et spørsmål om du vil kunne utnytte ny teknologi - når den en gang kommer.

- Er bilderørsTVen på vei ut av butikkene?
- Etterspørselen etter bilderørsTVer er der fremdeles. Vi vil ha produkter folk flest vil ha, så så lenge etterspørselen er der, vil vi føre bilderørsTVer, sier Brekke.

Samtidig vil nok både Elkjøp - og andre TV-forhandleres utvalg reflektere etterspørselen: Og at flatskjermer bli stadig mer populære, er det ikke til å komme utenom.

Brekke vil imidlertid presisere at en bilderørsTV ikke kan konkurrere med en flatskjerm. - BilderørsTVen faller igjennom, for eksempel når det gjelder bruk som PC-skjerm, sier han.

Anbefalinger

Om du ikke er en av dem som vil bruke TVen til spill og fanteri, unnskyld, spill og PC-bruk, og ikke har den store tekno-interessen er det altså ingen dum idé å investere i en bilderørsTV.

Vi ba elektrokjeden om å komme med sine anbefalinger til topp-spesifiserte 32-tommers bilderørsTVer.

Trykk på bildet for å se en større versjon
Trykk på bildet for å se en større versjon Vis mer


 • God og billig

  - For under 5.000 kroner får du i dag en ganske godt spesifisert bilderørsTV, sier Brekke. Han trekker frem Thomson 32WH412B 32" bilderørsTV til 4.995 kroner. Denne har flat skjerm - men er altså en kasse likevel. Og anbefales som den beste billige 32-tommeren.

  Trykk her for å lese mer på www.elkjop.no.

 • Trykk på bildet for å se en større versjon
  Trykk på bildet for å se en større versjon Vis mer


 • Nesten toppspesifisert

  Legger du på et par tusen, får du en enda bedre modell. JVCs AV32H5SU koster 6.495 kroner. I forhold til Thomson-modellen får du blant annet flere scart-utganger, cam-filter etc. Den mangler likevel det ørlille ekstra, for å nå topp-skiktet, blant annet har den ikke surround.

  Trykk her for å lese mer på www.elkjop.no

 • Trykk på bildet for å se en større versjon
  Trykk på bildet for å se en større versjon Vis mer


 • Toppspesifisert

  Vil du ha en tipp-topp 32" bilderørsTV kan du legge på en femhundrelapp, og dra hjem fra butikken med en toppspesifisert Phillips TV; 32PW8820, til 6.995 kroner. Denne har blant annet pixel pluss. I tillegg har den en rekke digitale finesser, som at den stiller seg inn selv.

  - En finner ikke en flatskjerm i den størrelsen til den prisen per i dag, sier Brekke.

  Trykk her for å lese mer på www.elkjop.no

 • Format

  Vi klarer heller ikke å overtale husets flatTVekspert, Øyvind Paulsen, til å applaudere kjøp av billedrørsTV. Til det er flatTVene nå såpass rimelige. Han har likevel ett godt råd til dem som ikke bryr seg om hva naboen synes om TVen - eller hvor mye plass den tar: Kjøp widescreen.

  Eller som det heter på fagspråket: Holde deg unna 4:3 formatet, og kjøp 16:9 i stedet. Flere og flere programmer sender nemlig i widescreenformat, og har du en TV med 4:3 skjerm vil du få mye mindre bilde på disse sendingene.

  En 4:3-TV er, for de unividde (undertegnede inkludert) en vanlig, gammeldags TVskjerm. De fleste PCskjermer har også dette formatet. Det er altså widescreen som gjelder, selv om vi snakker god, gammeldags TV.

  Fremdeles mest lyst på flatskjerm? Trykk her for å komme til hovedsiden for test av flatTV.

  Kilde til deler av artikkel: NTB