Billig boligsikring

Du trenger ikke investere i dyre innbruddsalarmer for å gjøre boligen din mindre fristende for innbruddstyver. Fysiske tiltak kan i mange tilfeller være vel så bra som alarm, og det er både enkelt og rimelig å gjennomføre.

Forsikringsselskapene betalte i fjor over 500 millioner kroner i erstatninger etter innbrudd og tyveri fra boliger. Derfor overrasker det ikke at du kan få rabatt på innbo- og villaforsikringen dersom du sikrer boligen din fysisk mot innbrudd. Fysisk sikring innebærer bruk av låser, gitter, bolter og skruer på alle mulige innganger til boligen. Politiet anbefaler at man først sikrer boligen sin fysisk før man begynner å tenke på alarm.

Får du innbrudd i boligen din er det liten mulighet for at tyven blir tatt og du får tingene dine igjen. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at bare 15 prosent av innbrudd med tyveri blir oppklart.

FG-godkjente dørlåser

Den enkleste veien inn i boligen er gjennom døren. Dette gjelder også for innbruddstyvene. Derfor bør dørene sikres med FG-godkjente låser. (Godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd.)

Låsene må monteres med minst 40 cm avstand Foto: Karoline Brubæk
Låsene må monteres med minst 40 cm avstand Foto: Karoline Brubæk Vis mer

- Forbausende mange har riktig lås på inngangsdøren, men ikke på de andre dørene, forteller sikkerhetsinspektører i Falken til DinSide. - Det er ikke nok å sette gode låser på hoveddøren, dersom verandadør og bakdør kun er låst med standardnøkler eller knappevriderlåser.

Det er viktig at låsen monteres korrekt. Det skal være minst 40 cm mellom låsene i en dør med flere låser. Låsekassene skal ikke stikke så langt frem fra dørbladet at tyven kan få tak på den med tang og brekke den ut. FG-godkjente sikkerhetslåser koster i overkant av 1.100 kroner - inkludert montering, i følge Låsspesialisten AS i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også viktig at hengslene er solide nok. En billig ekstrasikring på døren er å montere bakkantbeslag. Beslaget dekker over hengslene, som ellers er lette for tyven å slipe av for så å løfte ut døren. Slike beslag koster under hundrelappen og kan kjøpes hos låsesmeden eller i godt assorterte jernvareforretninger.

Støyfrie innbrudd

Dersom rutene knuses hører vel naboen det, tenker du. Men slik er det ikke. De fleste innbruddene går enkelt og lydløst for seg. Du har kanskje sett hvordan glassmesteren skifter knuste vindusruter? Det går fort og greit ved at han skrur ut vinduslistene og løfter glasset helt ut. Dette gjør selvfølgelig tyven også. Ved hjelp av et skrujern og en avbitertang kan mange vinduslister lett fjernes. For å unngå dette kan du bore ut sporet i skruehodene i listene slik at tyven ikke får feste for skrujernet. Er listene stiftet fast bør du erstatte stiftene med enveisskruer eller skruer som du borer ut. Husk at skruehodet ikke må stikke over treverket slik at tyven kan få tak på det med avbitertang.

Sikre vinduene for 100 kroner

Mange setter vinduer oppe i etasjene på gløtt for at huset skal få lufte seg. Men er dette vinduer uten sperre for hvor mye de kan åpnes er det å be om besøk. Selv om vinduet ligger i annen etasje, er det lett for tyven å klatre inn ved hjelp at stigen du har liggende under verandaen.

Det kan lønne seg å sikre utsatte vinduer som kjellervinduer og vinduer i første etasje. Til dette bruker du vinduslåser. Slike låser er svært enkle å montere og koster mellom 100 og 400 kroner.

Det er mange måter å sikre vinduer på i følge Norsk Innbruddsikring AS i Oslo. I ekstra utsatte områder kan det være et alternativ å hindre tyven i å klatre inn av vinduet selv om det er knust. På små vinduer kan du montere stag til priser mellom 200 og 400 kroner. Disse hindrer at tyven i å klatre inn. Større vinduer kan sikres med gitter som boltes fast. Slike gitter koster mellom 1.000 og 1.500 kroner per kvadratmeter ferdig montert. Ekstra luksus får du med en såkalt faksesjalusi. Dette er gitter som kan skyves bort når det ikke er i bruk. Det egner seg godt til verandadører og vinduer med utsikt. Dette koster imidlertid over 10.000 kroner for en vanlig dørstørrelse.

17 prosent rabatt

Utfører du disse sikkerhetstiltakene på boligen din kan du få gode rabatter på innbo- og villaforsikringen. Som et eksempel gir Gjensidige deg 17 prosent i rabatt dersom alle innbruddstiltakene vi har beskrevet (unntatt gitter og stag på vinduer) er gjennomført.

De fleste låsesmeder og sikkerhetsfirmaer har mannskaper tilgjengelig som kan utføre sikringstiltak på kort varsel. Derfor kan du enda rekke å sikre boligen din før du reiser på ferie. Gode låser og umulige vindusskruer gjør i tillegg verden vanskeligere for tyven. Sjansen er derfor stor for at han beveger seg videre til naboen som ikke har sikret boligen sin like godt…

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.