Billig å bli feit - dyrt å bli slank

SLANKING: Er det rart nordmenn blir tjukkere? Prisen på slankeprodukter er så høy at det er mange ganger billigere å legge på seg et kilo enn å slanke bort et kilo!

Vi har tatt for oss noen av slankemidlene – og metodene som finnes på det norske markedet. Våre undersøkelser viser at de er dyre - også ut fra antall kilo produsent eller importør sier vil forsvinne. Samtidig er fetende produkter som smør og peanøtter billige.

1: NOKA-dietten: 126 kroner per kilo

En milkshake-kur bestående av næringsrikt pulver som du mikser ut i melk. Blandingen tar du i stedet for måltidene, og en kur er nok til 28 måltider. Anbefalt utsalgspris er 295 kroner.

Ett milkshake-måltid per dag rekker derfor til 28 dager. Bytter du ut fire måltider per dag, varer kuren en uke. NOKA AS anbefaler å spise middag hver dag, men bytte de andre tre måltidene med milkshake. Kuren varer da i 10 dager – og du må ha tre kurer i løpet av en måned. NOKA opplyser at folk gjennomsnittlig går ned sju – åtte kilo på fire uker.

295 kroner for 10 dager blir til 885 kroner for en måned. Fordelt på sju kilo er kiloprisen 126 kroner.

2: Cambridgekuren: 172 kroner per kilo


Også denne består av pulver som du blander med melk/vann eller rene supper. Disse erstatter noen eller alle måltider. Prisen for pulver til 21 måltider og individuell rådgivning fra konsulent er 430 kroner.
Vi får opplyst fra Cambridgekuren Norge AS at gjennomsnittlig vekttap er 10 kilo per måned for kvinner og 16 kilo per måned for menn. Med tre måltider per dag, rekker pulver til 21 måltider til en ukes forbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det koster 430 kroner. En måneds forbruk koster 1720 kroner. Kvinner som går ned 10 kilo, betaler dermed 172 kroner per kilo.

3: Grete Roede: 172, 5 kroner per kilo

Opplegget til Roede består av en diett basert på sunn mat og kaloritelling. I ett grunnkurs inngår bok med veiledning og åtte ukentlige samlinger med veiledning og oppfølging.

Du kan regne med å slanke bort åtte kilo i løpet av de åtte ukene kurset varer. Prisen er 1380 kroner. Fordelt på åtte kilo, koster det 172,5 kroner per kilo fett du kvitter deg med.

4: Bailine: 428 kroner per kilo

Programmet er basert på individuell oppfølging, forandringer i kostholdet og muskelstimulering av strømførende plater som settes på huden. Bailine opplyser at forventet vekttap er et halvt kilo per uke.

Vil du gå ned 7 kilo, trenger du om lag 15 behandlinger. Med to behandlinger i uka tar dette 7 – 8 uker. 15 behandlinger inkludert muskelstimulering koster 3.000 kroner. Det utgjør hele 428 kroner per kilo.

Smør og peanøtter


Smør er blant matvarene som inneholder mest fett. Prisen for et kilo smør ligger i dag på om lag 40 kroner – tre ganger mindre enn NOKA – diettens kilopris på 126 kroner, mer enn fire ganger mindre enn Grete Roede og Cambridge-kurens slankepriser på rundt 172 kroner og nesten ti ganger mindre enn Bailines pris på 428 kroner.

Peanøtter inneholder svært mye fett. Kiloprisen er om lag 30 kroner for Hakon-gruppens merke Diva og 46 kroner for peanøtter fra Maarud. (Priser innhentet fra Rimi).

Feriemage og fettbrenning

Mye billigere slankemetoder enn slankemidlene finnes imidlertid. Hva med å legge ferien til India? Diaréen de fleste besøkende stifter et smertefullt bekjentskap med, gjør deg flere kilo lettere. Prøv også den sterkt undervurderte metoden å gå. Mange har vanskelig for å innse at det nytter lite å lepje slanke-milkshake og knaske vidundertabletter hvis de ellers kun ligger på sofaen. Og hvorfor svi av flere tusenlapper i året på oppskrytte helsestudioer? Å gå, sykle, svømme eller gå på ski brenner bort vel så mye fett. Inntil vi innser dette, er konklusjonen:

Slankeprofitørene utnytter våre ønsker om å leve opp til skjønnhetsidealene. Lommebøkene lider for skjønnheten vår. Det er billig å bli feit, men dyrt å bli slank.