Billig å binde

Du slipper å betale nytt etableringsgebyr når du binder renten.

Mange vil nok si at norske banker flår deg når de kan, men i forhold til amerikanske og britiske lånekunder slipper vi unne med forholdsvis lave gebyrer i Norge. USA og Storbritannia har skjulte gebyrer når du bruker minibank, ugjennomsiktelige vekslekurser og opptil fem forskjellige gebyrer når du tar opp boliglån.

LES OGSÅ: Renteutviklingen i Norge siden 1820

Lavt gebyr for å binde

Mens det i Norge vanligvis koster 750 til 1.500 kroner å etablere et boliglån (og i f.eks. 3.500 kroner for et båtlån!), er det billig å endre lånebetingelsene fra flytende til fast rente.

BankBindegebyr
Sparebank1200
DnBNor250
Nordea215
Fokus200


Ikke symmetrisk!

Det er viktig å være klar over at det kan være svært mye dyrere å endre betingelsene tilbake igjen. Om du skal endre til flytende rente fra fastrente, vil endringen beregnes som om at du innfrir hele fastrentelånet og tar opp et nytt lån med flytende rente. Om renten på nye fastrentelån med omtrent samme rentereguleringsdato har falt siden du tok opp ditt fastrentelån, må du betale overkurs for å innfri lånet. Banken vil ha en erstatning for at det ikke lenger er mulig å finne noen som er like dum som du. Det vil si at det nye lånet kan bli mye høyere enn det gamle.

LES OGSÅ: Renteutviklingen i Norge siden 1820

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor bør du enten, ved hjelp av guddommelig inngripen, treffe bunnen av fastrentebanen, eller vite nokså sikkert at du ikke skal flytte i løpet av bindingstiden.