Bilforsikring til halv pris

Velger du billigste bilforsikring i stedet for den dyreste, sparer du opptil 5.000 kroner i året.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Synes du bilen er et pengesluk? Da bør du spare der det spares kan. På årsbasis er det mange tusen kroner å spare på å velge billigst mulig bilforsikring. DinSide Økonomi har undersøkt prisene på å forsikre en Toyota Yaris og en Ford Mondeo. I de syv selskapene som ga oss et tilbud, fant vi prisforskjeller på opptil 5.000 kroner i året.

Klikk her for å se prisforskjellene på forsikring av Toyota Yaris og Ford Mondeo.

Også sist gang vi testet prisene på bilforsikring, fant vi betydelige forskjeller. Sjekk resultatene fra DinSides test av bilforsikring i 1999.

Pris varierer med vilkår

Ford Mondeo
Ford Mondeo Vis mer

De to bilene vi sjekket forsikringsprisen på var; Toyota Yaris, 1,0 SOL (155.100 kroner) og Ford Mondeo, 1,8 Ambiente. (247.500 kroner). Begge bilene er av årsmodell 2001.

Prisen på bilforsikringen avgjøres ikke bare av hvilken type bil du har. Vi satte like vilkår for begge de to bilene: Eieren av bilen bor sentralt i Oslo, og bilen parkeres på offentlig gate. Bilen har alarm, airbag og høyt montert bremselys. Kjørelengden er 20.000 kilometer i året. Ingen under 23 år skal kjøre bilen, og føreren har ikke hatt noen skader på bil de siste tre årene.

Egenandelen er satt til 3.000 kroner, men i et par selskaper har de tatt utgangspunkt i standard egenandel på 4.000 kroner. (Merket i tabell.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapene tok utgangspunkt i en bonus på 75 prosent. Det er høyere enn normalt. Hvilken bonus du får, avhenger av din historie som bilfører. Jo færre skader, jo høyere bonus. Med en lavere bonus, koster bilforsikringen mer. Det vil si at for mange bilister er prisene i testen lavere enn den de ville fått i virkeligheten.

Dyrest hos Vesta

Sammenligner vi prisene mellom selskapene som ikke krever at du blir totalkunde, er det store forskjeller. På forsikringen av Toyota Yaris kan du spare over 3.500 kroner, og på Ford over 4.200 kroner.

Vesta skiller seg ut som betydelig dyrere enn de andre selskapene. De tar opptil 3.400 kroner mer enn nest billigste selskap på én årlig forsikring.

Tennant krever hele deg

Toyota Yaris
Toyota Yaris Vis mer

Tennant tar bare totalkunder, som har tre eller flere forsikringer. I de andre selskapene kan du velge en slik løsning om du vil, men du må ikke. Ikke overraskende, oppgir dermed Tennant de laveste prisene i denne undersøkelsen, men dette resultatet må leses med stor nøkternhet. Hadde du valgt totalkundeløsningen i de andre selskapene, ville du fått en lavere pris enn oppgitt i denne testen. Det blir derfor urealistisk å sammenligne totalkundepriser med fristilte priser.

Totalkunde-fange

Det er en tendens i den norske forsikringsbransjen til å kreve at kunder blir totalkunder. Totalkundekonseptet innebærer som oftest at du tegner minimum tre forsikringer i samme selskap. Ønsker du bare en forsikring, er du uønsket som kunde.

Totalkundekonseptet hemmer konkurransen, og gir forbrukeren dårligere vilkår. Særlig vil kunder som bare trenger en eller to forsikringer få problemer med fritt å velge forsikringsselskap. Vi har bedt om priser på forsikring uten totalkunde-rabatt når dette har vært mulig, og fikk det hos alle unntatt Tennant

Kom ikke med

To av selskapene vi kontaktet kom ikke med i testen. Det gjelder Zürich forsikring og Trygg Hansa. Zürich ville ikke gi oss sine priser fordi de bare tar totalkunder. Hos Trygg Hansa var det rett og slett umulig å komme gjennom. Vi ringte dem 10 ganger, og ventet på linja, uten å komme gjennom. Vi har tidligere opplevd lignende problemer med Trygg Hansa. Klikk her for å lese hvorfor du er utrygg med Trygg Hansa.

Her finner du prisoversikten for Ford Mondeo.

og

Her finner du prisoversikten for Toyota

Skal du forsikre båten din? Også her er det penger å spare. Klikk her for å finne ut hvordan du kan spare 10.000 kroner på båtforsikringen.