Bilforsikring: Hvor mye rabatt gir sikkerhetsutstyr?

Monterer du sikkerhetsutstyr i bilen reduseres forsikringspremien - sier forsikringsselskapene. Vår undersøkelse viser at det ikke er mange kronene å hente på rikholdig sikkerhetsliste. Men det blir i alle fall sikrere.

Det viser dagens stikkprøve av Gjensidige. Har du alt sikkerhetsutstyret Gjensidige spør om er den maksimale rabatten fem prosent.

Rabatter som monner kommer på andre områder.

Prisen på bilforsikring er avhengig av bosted, bilens merke og modell, årlig kjørelengde, egenandel, bonus og hvilke skadeforebyggende tiltak du har foretatt.

Hva synes vi?

Skal du redusere premien på bilforsikringen din er det i korte hovedtrekk tre måter å gjøre det på.

  • Du kan investere i sikkerhetsutstyr.
  • Du kan velge høyere egenandel ved skade.
  • Du kan vurdere om det er verdt å ha full kasko på bilen. Begynner den å dra på årene kan det fort være store penger å spare på å bytte til delkasko.
Når det gjelder sikkerhetsutstyr som airbag, høyt montert bremselys og ABS bremser er dette utstyr som i stadig større utstrekning er blitt standard i nye biler. Det har også gjort sitt utslag på forsikringsfronten, i den grad at en eventuell sikkerhetsrabatt allerede ligger innbakt i den prisen du får oppgitt når du forklarer hvilken bil du har.

Det er imidlertid fortsatt en del utstyr du kan montere for å redusere forsikringspremien din, og om det ikke gjør så store utslag i forsikringspremien, kan du i hvertfall trøste deg med at det gjør din hverdag tryggere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har tatt utgangspunkt i Gjensidiges rabatter for å finne ut hvor mye du kan spare. Husk imidlertid at også alle de andre selskapene gir deg "sikkerhetsrabatter". Pass derfor på at du får med deg de rabattene du har krav på!

Hvordan redusere forsikringspremien hos Gjensidige

Skadeforebyggende tiltak.

  • Forsikringsgodkjent alarm gir deg 3 prosent rabatt.
  • Brannslukkingsapparat gir deg 1 prosent rabatt.
  • Forsikringsgodkjent girlås gir deg 3 prosent rabatt.
  • Høytmontert bremselys gir deg 2 prosent rabatt.
  • Den maksimale sikkerhetsrabatten her er på 5 prosent. I praksis har de fleste nemlig enten alarm, eller girlås.

Bruk av bilen

  • Har du privat garasje til bilen får du 2 prosent rabatt. Det er altså ikke nok å ha parkeringsplass i borettslagets fellesgarasje.

  • Bruker du bilen rent privat, det vil si at du ikke bruker bilen til og fra eller i jobben, får du i tillegg 3 prosent rabatt.

Har brukerne av bilen hatt sertifikat i mer 7 år, får du i tillegg 2 prosent rabatt, mens rabatten blir på 5 prosent hvis du har hatt sertifikat i 15 år eller mer.

MERK: Du kan få ytterligere rabatt hos Gjensidige ved å gjennomføre en "NAF Drifts- og sikkerhetstest" eller "NAF Servicetest". Mer om dette kan du lese på Gjensidiges nettside.

Bør du ettermontere sikkerhetsutstyr?

Tja, det blir jo et spørsmål om kroner og øre. For de aller fleste av oss er det helt uaktuelt å ettermontere airbag, selv der det er praktisk mulig. Det er rett og slett for dyrt. Skal du derimot kjøpe deg bil bør du imidlertid se etter de som har mest mulig sikkerhetsutstyr som standard.

Det du uansett bør koste på deg er å ettermontere et høyt bremselys. I følge tall fra Gjensidige er nemlig hele 20 prosent av det totale skadebildet et resultat av påkjørsler bakfra. Med et høytsittende bremselys reduseres sjansen for påkjørsel bakfra med mellom 10 og 15 prosent. Valget bør være enkelt.

Slike bremselys får du kjøpt til rundt hundrelappen i alle landets bilvarehus, og det er en svært fornuftig investering. Selv om "sikkerhetsrabatten" på 2 prosent ikke er den store gullroten, kan du i hvert fall trøste deg med at det ekstra bremselyset gjør din hverdag tryggere. Utgjør din bilforsikring 5000 kroner eller mer vil i tillegg forsikringsrabatten dekke innkjøpet.