Bilferie? USA kan ruinere deg

Det er billig å leie bil i USA, men du kan ruinere deg om du ikke er tilstrekkelig forsikret. En liten ulykke kan utløse erstatningskrav på flere millioner dollar. I Europa er du i de fleste tilfeller automatisk godt nok forsikret - enten du leier eller kjører egen bil.

- Jeg vil på det sterkeste anbefale nordmenn som leier bil under sitt opphold i USA å tegne utvidet ansvarsforsikring, sier Tore Tøtdal, som for tiden er gjesteforeleser ved juridisk fakultet, University of North Dakota. Tøtdal har både norsk og amerikansk juridikum.

Trygdesystemet i USA er dårligere enn det europeiske slik at behovet for økonomisk kompensasjon er større. I tillegg kan amerikanske erstatningskrav komme opp i astronomiske beløp sammenlignet med Europa.

Bilutleiebyråer i USA er riktignok forpliktet til å inkludere ansvarsforsikring i leiekontrakten. Men i de fleste amerikanske stater er forsikringssummen for smuler å regne i forhold til de kravene man kan møte.

- I mange tilfeller inneholder de amerikanske utleiebyråenes "standardforsikring", en dekning av skader på tredjeperson på bare 20.000 dollar, sier Tøtdal.

Han anbefaler sterkt at du tegner tilleggsforsikring, en såkalt Additional Liability Insurance (ALI), på minst seks og en halv millioner kroner, en anbefaling norske forsikringsselskaper støtter.

Bestill USA bilen i Norge

- Vi er oppmerksomme på forholdene i USA og tilbyr derfor alle våre kunder en forsikringspakke som inneholder de nødvendige dekninger, sier Trond Storsveen i AVIS.

Pakken til AVIS inneholder dekning for skade på tredjeperson på én million dollar (ALI), samt tilstrekkelig dekning for skade på leiebil og motpartens bil (Loss Damage Waiver LDW).

- Når det gjelder personskade så er de fleste nordmenn dekket gjennom sine reiseforsikringer. Er de ikke det, bør de inkludere en Personal Accident Insurance (PAI), opplyser Storsveen.

Skal du leie en bil i USA i én uke, koster en pakke med de nødvendige forsikringer fra 280 til 340 dollar.

Kjører du egen bil i Europa er du dekket gjennom din norske forsikring
Kjører du egen bil i Europa er du dekket gjennom din norske forsikring Vis mer

Leie trygt i Europa

- I Norge og i de fleste europeiske land er ansvarsforsikring styrt av lovverket. I denne obligatoriske forsikringen ligger som oftest en ubegrenset dekning for skade på tredje person og en tingskadeforsikring på mellom to og fem millioner kroner, opplyser soussjef Pål Adam i Gjensidige Forsikring.

Ferierende i Norge og Europa behøver normalt ikke tegne ekstra ansvarsforsikring ved leie av bil.

Trygg med egen bil i Europa

Dersom du skal på bilferie med egen bil er det stort sett bare å huske på å få med seg et såkalt "grønt kort".

- Din norske bilforsikring gjelder i de fleste europeiske land, men husk å få med deg et grønt kort. Det må nemlig vises ved noen grenseovergangen , sier adm. direktør Per Kåre Herredsvela i Trafikkforsikringsforeningen (TFF).

TFF har inngått en avtale med en rekke land som gjør at du også kan passere grenseoverganger uten å måtte vise det grønne kortet. (se nedenfor)

Europaoversikt

I følgende land gjelder "grønn-kort" avtalen:
Albania, Andorra, Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irak, Iran, Irland, Island, Israel, Italia, Kroatia, Kypros, Luxemburg, Makedonia, Malta, Marokko, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Nord-Irland, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tunis, Tyrkia, Tyskland, Ukraina, Ungarn og Østerrike.

I følgende land behøver du ikke vise det grønne kortet:
Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Luxemburg, Nederland, Portugal, Slovakia, Spania, Storbritannia, Nord-Irland, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

OBS: Skal du kjøre i andre land enn de som avtalene omfatter oppfordrer Norges Forsikringsforbund at du tar kontakt med ditt forsikringsselskap eventuelt reiseselskap.

AVIS gir gode råd om leie i USA:Klikk her

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.