Bilder fra fotobutikken & gutterommet

De fleste fotoforhandlere tar idag imot digitale bilder. Bildene kan du levere på disketter, CD-rom-pplater, eller sende via nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Gjør du det på denne måten vil bildene bli gjengitt på vanlig fotopapir, og dersom forhandleren er seriøs skal kvaliteten bli den samme som med vanlig film.

Her finner du Dataredaksjonens tester av

På gutterommet

image: Bilder fra fotobutikken & gutterommet

Men ikke alle gidder å gå i fotobutikken. De investerer heller pengene sine i en ny blekkskriver til hjemmebruk.

Mens teknologien på disse blekkskriverne var lite å skryte av for noen år siden, er dagens modeller jevnt over gode nok for amatørfotografene. DinSide Datas tester av blekkskrivere finner du her.

Den store faren er imidlertid at utskriftene kan ha dårlig holdbarhet. Dette gjelder spesielt hvis du henger favorittbildene på veggen.

I følge Terje Jansen fra Canon Norge er det i hovedsak to ting som avgjør holdbarheten på utskriftene.

- Har du en god blekkskriver, bør du også sørge for at du skriver ut på fotopapir. I tillegg bør du utstyre skriveren med bra blekk. Jeg har selv printet ut bilder på billig fotopapir, og i det verste tilfellet var faktisk bildet kraftig falmet etter kun tre døgn. Bildet ble både blast og gulaktig, og altså lite å skryte av, sier Jansen.

- Det finnes flere typer fotopapir på markedet. Du bør papir som tilfredsstiller en slags bransjestandard, utarbeidet av Wilhelm Imaging, der bildene - under gitte forutsetninger - garanteres å ha en levetid på 25 år. Et eksempel på et slikt fotopapir er Photo Paper Pro, men det finnes flere typer. Spør i butikken, sier Jansen.

- Den andre fallgruven er å slurve med blekket. Det er svært store kvalitetsforskjeller på de ulike blekktypene.

Husk at blekk fra ulike produsenter ofte har ulike kjemiske sammensetninger. Som den klare hovedregel bør du derfor velge blekk fra den produsenten som har laget skriveren din. Dette er nemlig blekk som er tilpasset den printeren du har.

- Kombinasjonen av riktig papir og kvalitetsblekk er altså viktig. Et veldig godt papir med feil type blekk vil ofte gi langt dårligere resultat, enn om begge delene er av like god kvalitet.

- Bruk av dårlig blekk kan gi følgende ulemper:

  • Redusert levetid på printeren. Blekk som enten er kjemisk dårlig, eller ikke tilpasset din printer, kan gi deg store problemer med skriverhodet.

    En gjenganger er at skriverhodet blir for varmt, og at varmelementet dermed kan ryke på samme måte som en lyspære.

  • I tillegg kan du risikere at gal blekktype gir langt dårligere holdbarhet på bildene dine.

    Enkelte blekktyper vil oksydere, mens andre vil koagulere.

- Følger du utgangspunktet om å velge skriverpapir og blekk av god kvalitet og oppbevarer bildene på riktig måte, kan du stole på at levetiden på bildene blir lang, sier Jansen.

Driverinnstillinger

Før du printer ut bildene dine bør du også kontrollere at driverinnstillingene er korrekte.

- Skriverne er normalt satt opp for å skrive ut på vanlig papir. Se derfor alltid i bruksanvisningen og på papirpakken hvilke innstillinger du bør velge.

Oppbevaring av bildene

Alle bilder vil påvirkes over tid, og lys er en av hovedfarene. Spesielt kan kombinasjonen av flere ulike lyskilder virke ødeleggende.

Ikke la bildene dø

  1. Bilder fra fotobutikken & gutterommet

- Et godt tips for å bevare bildenes glans, er å oppbevare dem i et fotoalbum av god kvalitet, avslutter Jansen.