Big One lover chorizo på forsida, men pepperoni på baksida

Er det som står på pakka bare pølsevev?

<b>OJDA: </b>Big One-pizzaen står oppført med chorizo på forsida, men i ingredienslista finner vi bare pepperoni. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / ORKLA FOODS NORGE
OJDA: Big One-pizzaen står oppført med chorizo på forsida, men i ingredienslista finner vi bare pepperoni. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / ORKLA FOODS NORGE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Big One California Style-pizza Venice Beach Meatballs skal ifølge forsida inneholde «meatballs, chorizo, bacon & sun-dried tomatoes».

Men i ingredienslista er ikke chorizo nevnt med et ord. Derimot står pølsebitene deklarert som «pepperonipølse».

- Pepperoni og chorizo er vel to litt smaksrike pølser begge to, forteller daglig leder Anni Byskov i Annis Pølsemakeri til Dinside.

- Men de er ikke den samme pølsa.

LES OGSÅ: Stort test av ferdigmat – en Big One-pizza stikker av med seieren!

BEKLAGER: Kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods Norge lover å endre pakka. Foto: KRISTIN SØRDAL
BEKLAGER: Kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods Norge lover å endre pakka. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Skylder på skrivefeil

- Hvorfor står det på forsida at pizzaen inneholder chorizo, om det egentlig er pepperoni?

- Vi beklager, men her har det skjedd en feil, sier kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods Norge til Dinside.

- Det er chorizo på pizzaen, og det skal stå chorizopølse i innholdsdeklarasjonen. Vi kommer til å endre dette neste gang vi skal trykke opp ny emballasje.

LES OGSÅ: Pistasjis selges helt uten pistasj, er det lov?


Ulovlig merking

- Det du legger fram der er en merkefeil. I mine ører er ikke chorizo det samme som pepperoni, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet til Dinside.

De passer på at produsenter følger Matinformasjonsforskriften, som bestemmer hvordan maten i norske butikker merkes. Hovedpoenget er enkelt: Alle opplysninger skal være korrekte. Om en matvare lover å inneholde chorizo, men oppgir å inneholde pepperoni, bryter man forskriften.

Orkla Foods Norge mener altså at Big One bare har en skrivefeil, og inneholder chorizo. Men i utgangspunktet spiller det ingen rolle: Mat som er feil merket bryter forskriftene.

LES OGSÅ: Sliter du også med å lese holdbarhetsdatoen på maten din?

KAN VÆRE ALVORLIG: Seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet mener det er viktig at maten vår merkes riktig. Foto: MATTILSYNET
KAN VÆRE ALVORLIG: Seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet mener det er viktig at maten vår merkes riktig. Foto: MATTILSYNET Vis mer


Kan være alvorlig

- Pizzamerkingen er jo feil, og den ville blitt påpekt av oss og pålagt å endres, sier Wold om en tenkt situasjon hvor merkingen skulle vurderes av Mattilsynet.

- Feil bruk av navn eller varebetegnelser kan i ytterste konsekvens ha alvorlige konsekvenser. For eksempel om chorizo hadde vært fri for allergener som pepperoni kan inneholde.

Orkla Foods Norge sier de trolig har ny emballasje i butikkene i begynnelsen av august. Denne gangen med chorizo, og ikke pepperoni, på pakka.

LES OGSÅ: Ferdig-kjøttkaker inneholder mer enn 65 ulike ingredienser – vi spurte hva de betød

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!