Grunnen til at salatene blir til store kaloribomber er fordi de inneholder fete dressinger. Foto: Colourbox.com (montasje)
Grunnen til at salatene blir til store kaloribomber er fordi de inneholder fete dressinger. Foto: Colourbox.com (montasje)Vis mer

Big Mac sunnere enn salat

Salaten er ikke alltid det sunneste alternativet. Salaten kan svømme i kalorier.

Du har blitt overtalt til å spise middag på Mc.Donald’s eller en annen hamburgerkjede. Mens følget ditt går for en stor burger, er du selv i det sunne hjørnet og velger en salat. Den inneholder jo tross alt mye færre kalorier…eller?

En salat kan faktisk bli en ordentlig versting, og kan til slutt inneholde flere kalorier enn en Big Mac og en porsjon pommes frites til sammen, ifølge Sky News.

Det er forbrukervaktbikkja Which? som står bak en ny undersøkelse, som viser at en rekesalat som fås kjøpt i en britisk matvarekjede inneholder 855 kcal og 66.3 gram fett. Det tilsvarer rundt 70 prosent av det anbefalte fettinntaket i løpet av en dag.

En Big Mac og en medium porsjon pommes frites inneholder til sammen 835 kcal og 42 gram fett.

Which? så på innholdet av 20 forskjellige salater som selges i dagligvarebutikker.

Her er noen fæle fastfood fakta
Gjør usunt til sunt
Her er sommerens feteste matvarer

Usunn cæsar

En annen usunn variant de fant var en cæsar kylling- og pastasalat. Den inneholdt rundt 43 gram fett, som er over dobbelt så mye fett som i en sjokolade som Troika (100 gram).

Grunnen til at salatene blir til store kaloribomber er fordi de inneholder fete dressinger, som majonesdressing og cæsardressing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis du tror du spiser sunt kan du få deg en rimelig stor overraskelse, sier redaktør Martyn Hocking i Which?

Les på KK.no: Unngå å bli salatfeit

Sjekk innholdet

Forbrukervaktbikkja fant at det var stor variasjon i mengden fett, mettet fett, salt og kalorier i salatene de undersøkte.

Dette spiser vi helst på farten

- Den siste forskningen viser det vi har visst i lang tid - at det er viktig å merke maten. På den måten kan forbrukerne se hvor mye fett, sukker og salt de får i seg når de kjøper mat, sier Hocking.

Ingredienser skal alltid settes opp i fallende rekkefølge. Dette betyr at den ingrediensen det er mest av, er nevnt først.

I en av salatene de undersøkte kom majonesdressing som nummer to på ingredienslisten. Det vil si at det er den ingrediensen den er nest mest av i retten.