Bienes medisin og immunapparat

Bienes viktigste medisin er propolis – og det er også brukbart for mennesker med forkjølelse, infeksjoner og betennelser i hals, munnhule og øvre luftveier, magesår og vanlige utvendige sår, skriver lege og urtemedisiner Bernt Rognlien.

Biene samler nektar og pollen for å produserer honning. For å beskytte bikuben og bisamfunnet samler de harpiksstoffer og voks fra knoppskjell på planter, trær og busker. Propolis brukes som tetningsmiddel i bikuben og brukes til å lukke og forsegle honning og larvecellene i kuben. Propolis som tetningsmiddel består av halvparten voksstoffer og halvparten harpiksstoffer. De viktigste stoffene i harpiksen er polyfenoler og flavonoider som er kraftige antioksydanter med bredspektret antibiotisk virkning både mot bakterier og sopp - og de har også virushemmende virkning.

Propolis er rett og slett et konsentrat av sterke antioksydanter som biene har samlet for å beskytte seg selv og bisamfunnet. Propolis holder bakterier og sopp unna bikuben, konserverer honningen og beskytter larvene i kuben. Det er bienes forebyggende medisin mot infeksjoner og skader på bisamfunnet.

Denne fantastiske medisinen til biene har vi mennesker også brukt som legemiddel i flere tusen år både utvortes og innvortes. Hippokrates legevitenskapens far foreskrev propolis mot magesår, romeren Plinius skriver i sitt verk Naturens historie om propolis som middel mot hevelser, smerte og sår. Polyfenolene og flavonoidene er blant de sterkeste anioksydantene vi kjenner og flavonoidene har både betennelsesdempende og sirkulasjonsstimulerende virkning.

Propolis finnes som granulat, som kan tygges ved forkjølelse, infeksjoner og betennelser i hals, munnhule og øvre luftveier. Det er også laget hals og nesesprayer som du får i helsekostbutikker, dette er flytende propoliskonsentrater som sprayes lokalt i nese eller hals ved forkjølelse og katarrer i nese og betennelser i hals og munnhule. De virker irritasjons og betennelsesdempende og reduserer hevelsen i slimhinnene og hemmer vekst av bakterier, sopp og virus. Det finnes også miksturer til bruk både ved øvre luftveisinfeksjoner og disse kan også brukes ved magekatarr, magesår og betennelser i tarm. Salver og kremer tilsatt propolis kan brukes i sårbehandling fordi de både demper irritasjon og hevelser og hemmer vekst av bakterier.

Mye forskning er gjort som viser at propolis har en bredspektret antibiotisk virkning mot både bakterier, sopp og virus. Honningbienes kuber regnes for et av de mest sterile miljøene som finnes. Det er gjort studier som viser gunstig effekt ved magesår, ved akutte og kroniske betennelser i tarm og sår og infeksjoner i hud.

Propoplis har først og fremst vært brukt fordi den har gunstige lokale virkninger ved sår, betennelser, lokale irritasjoner og på grunn av sine gode antibiotiske egenskaper både mot sopp og virus. Men stoffene i propolis er så kraftige antioksydanter at de også har en rekke positive virkninger på hele kroppen , de reduserer hevelser og betennelser, kan forebygge blodpropp og bedrer blodsirkulasjonen og bidrar til å redusere arteriosklerose og vil som andre kraftige antioksydanter også beskytte mot celleforandringer.

Propolis har ingen kjente bivirkninger, både polyfenolene og flavonoiden tåles veldig godt av kroppen, tvert om representerer de plantestoffer som vi tidligere fikk mye av når vi spiste mye mer bær,urter, røtter og frø fra vill planter enn det vi gjør i dag. Det er kommet masse forskning de siste årene som tyder på at tilførsel av disse antioksydantene beskytter mot en rekke sykdommer og celleskader. Alt tyder på at kroppen vår og genene våre er tilpasset et liv med store doser av bær, urter, røtter og frø og trenger disse stoffer for å fungere opptimalt og forebygge sykdom.

I propolis har biene samlet inn og laget et konsentrat av antioksydanter og plantestoffer som også vi kan bruke som medisin.

 

Mozon.no, 03.09.2004