Bevist: Snus øker risikoen for kreft

Snus øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen med 67 prosent, slår WHO fast på bakgrunn av en studie med 10.000 norske menn.

Risikoen for å rammes av kreft i bukspyttkjertelen øker med 67 prosent dersom man snuser, viser en studie der 10.000 norske menn deltok. En tredel av deltagerne brukte snus.

Studien er ennå ikke publisert, men er antatt i tidsskriftet International Journal of Cancer. Den svenske avisen Dagens Nyheter har likevel fått tak i et eksemplar av rapporten.

Studien er bestilt av WHOs institutt for kreftforskning, IARC, og de har kommet frem til at snus har en mye større kreftfremkallende effekt enn man har trodd tidligere.

I oktober arrangerte instituttets eksperter et åtte dager langt arbeidsmøte der denne studien og all annen tilgjengelig forskning på området ble analysert. Resultatet ble at sammenhengen mellom røykfri tobakk og kreft i munnhulen ble opprettholdt, samtidig som de kom frem til at snus øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen.

- Selv om graden av kretffremkallende effekt varierer med eksponeringsdosen gjelder sammenhengen alle former for røykfri tobakk. Flere forskjellige faktorer bidrar til hvor farlig det er for det enkelte individet. Mange forskjellige kjemiske stoffer og personens munnhygiene har betydning, sier Anders Ahlbom, professor i epidemiologi ved Karolinska institutet, som er den svenske forskeren i IARCs ekspertgruppe, til Dagens Nyheter.

I Skandinavia og i USA er snus den dominerende typen røykfri tobakk, mens forskjellige typer tyggetobakk dominerer i asiatiske og afrikanske land.

Felles for alle typer røykfri tobakk er at den øker risikoen for kreft i munnhulen. Det slo IARC fast i 1985. Likevel har industrien fått gehør for at snus ikke skal merkes med advarsel om at bruken øker kreftrisikoen.

- I tidligere studier har det vært vanskelig å se en sammenheng mellom snus og kreft i munnhulen, sier Anders Ahlbom.

Kreft i bukspyttkjertelen er en av de kreftformene som er vanskeligst å helbrede. Bare rundt to prosent av pasientene lever fem år etter at de får diagnosen.

Mozon.no, 15.11.2004